hoeromu
Gazdaság

Az elemzők szerint lesz recesszió Magyarországon, talán már most is az van

Portfolio
A magyar gazdaság érdemi lassuláson megy keresztül a következő hónapokban, és vagy már az idén, vagy a jövő év elején technikai recesszióba kerül - e szempontból egységes véleményen vannak a Portfolio által megkérdezett szakértők. 2023-ban akár összességében is zsugorodhat a gazdaság, de óriási visszaesésre a szelídülő energiaárak fényében a közgazdászok nem számítanak. Az infláció nagyon magas marad, a bérek pedig már az idéntől veszítenek vásárlóerejükből. A költségvetésnek igen szerény a mozgástere az energiaválság hatásainak tompítására.

A Portfolio által megkérdezett elemzők fele már az idén, a másik felük 1-2 negyedévvel később számít arra, hogy a gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben visszaesik, vagyis technikai recesszióba kerül Magyarország.

Már az idén beindul a vásárlóerő csökkenése, és az állástalanok számának emelkedése - véli az egyik általunk megkérdezett közgazdász. (Mivel a felmérésünk egy olyan időszakban készült, amikor az elemzői prognózisok átdolgozás alatt állnak, ezért a felmérésünk kivételesen anonim módon készült.) Főként az energiaárak miatt szorongatott helyzetben lévő területeken – turizmus, vendéglátás, valamint az energiaigényes feldolgozóipari ágazatok - lehetnek a járványhelyzet idején látotthoz hasonló mértékű leépítések. Nagyon sok vállalkozás még csak most októberben szembesül az aktuális (és horrorisztikus) piaci árakkal, amelyek olyan mértékű költségnövekedéseket okoznak a gazdálkodásukban, amit már nem fognak tudni egy az egyben továbbhárítani a fogyasztókra, úgy mint korábban.

A közösségi beruházások erőteljes visszaesése már most borítékolható, de a szűkülő vásárlóerő és a kedvezőtlen hitelkondíciók miatt a háztartások és a vállalatok minden bizonnyal jelentősen visszavágják majd beruházási kiadásaikat. A kedvezőtlen reálgazdasági folyamatok a hitelezés terén is érvényesülnek majd.

Az ijesztő kép ellenére az idei évben már mindenképpen szép növekedési számot fogunk látni, egyszerűen azért, mert a második fél évben már nem tud akkorát esni a gazdaság, hogy az első fél év jó teljesíténye, illetve az előző évről áthúzódó statisztikai hatás azt ne ellensúlyozná bőven. Ezért 2022-ben az éves átlagos GDP-bővülés az 5%-ot is meghaladhatja. Az erőteljes gazdasági fordulat az idei harmadik negyedévtől kezdődött, de a lendületvesztés már főleg a 2023-as éves átlagos növekedésre nyomja rá a hatását.

A kilátások romlására jellemző, hogy ez év elején még bőven 4% feletti GDP-bővülést várt a piac 2023-ra, egy hónappal ezelőtt már csak 2,3%-ot, most pedig egy stagnálással felérő 0,6%-ot.

A megkérdezett elemzők kétharmada a jövő évi kilátások nagyfokú bizonytalansága mellett kiemelték, hogy nem tudnak kizárni negatív GDP-adatot sem 2023-ra.

A nagyfokú bizonytalanság fő oka a háború, a gázár és az uniós pénzek sorsa, ez a három dolog mozgat mindent

- mondja egy makroelemző. Azt már látjuk, hogy a háború közvetlen hatásai (elsősorban az exportcsatornán keresztül) viszonylag mérsékeltek - az Ukrajnába irányuló kivitelünk még nőtt is. A háborúnak a közvetett, termelési láncon keresztül jelentkező hatásai a meghatározóak (energia árak, műtrágya, mezőgazdasági termékek stb.). Mivel az elsődleges ársokkokat ezek a tényezők okozzák, így az infláció alakulásában is ezek a meghatározóak. Az uniós pénzek körüli vitában a legvalószínűbb kimenet szerint végleges pénzvesztés nem történik, hanem a lengyelekhez hasonlóan feltételekhez kötött pénzfolyósítás lehet. A másik fontos kérdés a gázárak alakulása, mivel egy kedvezőtlen gázárpálya jelentősen emeli az MVM veszteséget, illetve növelheti a vállalati szektor részéről a támogatási igényt. Ellenkező irányú változás pedig természetesen növeli a költségvetés mozgásterét. 180 EUR/MWh-os jövő évi átlagos árak mellett, amennyiben a már bejelentett kiigazító lépéseket maradéktalanul végrehajtja a kormány – úgy a jövő évi költségvetésben lehet keret a kkv szektor energiaszámla támogatására, véli a szakember.

Más elemzők borúsabban látják a költségvetési mozgásteret. "Költségvetési mozgástér a bajba került szektorok érdemi megsegítésére gyakorlatilag nincs, mivel a korábbi erőltetett prociklikus gazdaságpolitika, valamint a rezsitámogatások minden áron való fenntartása miatt a tartalékok kimerültek" - mondja egy másik szakértő, hozzátéve, hogy csak a hiánycél feladása árán juthat kicsit nagyobb mozgástérhez a költségvetés, ennek viszont jelentős pénzpiaci kockázatai vannak. (A jövő évi, a valóság által már sok helyen átírt költségvetési terv még 4,1%-os GDP-növekedéssel számolt, igaz, a most vártnál még jóval alacsonyabb inflációval.)

Egy másik közgazdász az idei év tekintetében még nem aggódik, de jövőre komolyabb feszültségeket lát. "Az idei évben komoly kockázat nincs a költségvetés teljesülése tekintetében, a jövő évi költségvetési terv azonban ezer sebből vérzik a makropálya oldaláról: növekedés, infláció, forint árfolyam, munkaerőpiaci helyzet, kamatok" - mondja egy elemző. Ezek már mind nagyon másképpen festenek, mint azt a nyáron felvázolták a makrogazdasági alappályán, mely a költségvetési tervezés alapjául szolgált. Nagyon sok múlik majd azon, hogy az idei év végén mennyit tartalékol a kormányzat. Elképzelhető ugyanis, hogy a magas infláció miatt végül jobban teljesülhet az idei hiánycél. Ez jó alapot adna a jövő évi teljesüléshez is. Ha azonban a kormányzat a „talált” pénzt elkölti és megpróbálja a gazdasági növekedést támogatni, hogy mihamarabb véget érjen a recesszió, úgy végül két szék között a földre lehet esni. Nem lesz érdemi gazdasági élénkítő hatása, miközben tartalék sem marad a jövő évi költségvetés teljesítéséhez, ha újra beütne egy váratlan helyzet.

Címlapkép: Getty Images

iskola magyar oktatás pad
chip
bét
Érmék tőzsde háttérrel
bankjegy forint
persely, penz
Tematikus PR cikk
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
mnb