FONTOS Összeomlott a hitelezés Magyarországon, ők lettek a legnagyobb áldozatok
 
Előfizetői tartalom

IMF: Oroszország évekig szenved majd a gazdasági háború miatt, miközben Európa meglepően jól van

Portfolio
Közzétette az idei őszi World Economic Outlookot az IMF. A Valutaalap nyomasztóan pesszimista összefoglalója ellenére a számok kifejezetten derűsek: a szervezet közgazdászai szerint az eurózóna megússza a recessziót jövőre, csupán két nagyobb gazdaságban várható egészen minimális visszaesés. Eközben Oroszország gazdasága idén és jövőre is érezhető mértékben esni fog, azaz az EU és az oroszok között folyó gazdasági háborút egyértelműen Oroszország fogja jobban megszenvedni. Az infláció terén viszont már nem ennyire optimista az IMF, az áremelkedés mértéke jövőre is messze a jegybanki cél felett alakul majd az EU-ban. Magyarország viszont a régióhoz képest is jól teljesít majd szerintük, a szervezet nem lát recessziót 2023-ban idehaza.

Kihívások sora leselkedik a világra

A globális gazdaságokra nehezedő számos kihívás felsorolásával kezdődik az IMF World Economic Outlookjának vezetői összefoglalójának 2022 őszi kiadása, ami jól tükrözi, hogy a közgazdászok között ma milyen hangulat uralkodik a világgazdaság kilátásaival kapcsolatban. A kihívások között említik az orosz-ukrán háború hatásait, a globálisan szigorodó pénzügyi feltételeket, a több évtizede nem látott inflációt, és a koronavírus-válság utóhatásait. A monetáris és fiskális politika hatalmas segítséget nyújtott a koronaválságban, de a normalizáció szerte a világban letöri a keresletet – jegyzi meg a valutaalap.

A globális gazdaság sorsa főleg attól függ, hogy a monetáris politikát hogy sikerül kalibrálni, hogyan alakul az orosz-ukrán háború, és a koronavírussal kapcsolatos ellátási gondok is jelentkezhetnek, főleg Kínában”

– írják.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés