Előfizetői tartalom

Csúnya lehet az infláció az eurózónában októberben, de a gazdaság meglepően jó állapotban van

Portfolio
Több nagy európai gazdaságból is érkeztek ma reggel inflációs és GDP-adatok. Noha a nagy képet még nem látjuk, az eddigi adatokból úgy tűnik, hogy az infláció és a GDP is felülmúlhatja a várakozásokat. Előbbi esetén ez rossz, utóbbinál jó hírj.

A vártnál jobb állapotban lehet az európai gazdaság

A legfontosabb mai makrogazdasági adatközlés a német harmadik negyedéves GDP közlése volt. A német gazdaság 0,3%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, ami meglepően jó teljesítményt jelent a -0,2%-os elemzői várakozáshoz képest, és arról árulkodik, hogy Európa legnagyobb gazdasága egyelőre távol van a recessziótól. A német gazdaság növekedése ráadásul gyorsult is a második negyedévhez képest, jelentősen átrajzolva ezzel egész Európa kilátásait.

Ezzel együtt közzétették a francia és spanyol GDP-adatot is: Franciaország, az EU második legnagyobb gazdasága, a harmadik negyedévben 0,2%-kal tudott nőni negyedéves bázison. Ez ugyan csekély növekménynek tekinthető, de recesszióról itt sincs szó, és a kis emelkedés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A francia gazdaság viszont lassulóban van, a második negyedévben még fél százalékos volt a negyedéves szemléletű növekedés.

A spanyol GDP sem okozott meglepetést, az ibériai gazdaság jelentősen lassult, 0,2%-os volt a növekedés a harmadik negyedévben, szemben az előző negyedév 1,5%-os rakétázásától (mindkét esetben negyedéves szemléletben nézzük az adatokat). Ez ugyan kis mértékben elmaradt az elemzők által várt 0,3%-os növekedéstől, de recesszióról itt sincs szó egyelőre.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés