orbán viktor facebook
Gazdaság

Megszólalt Orbán Viktor a visegrádi négyek találkozóján

MTI
A visegrádi négyek kormányzói csúcstalálkozóján, Kassán beszélt nemrég Orbán Viktor, a kormányfő többek között elmondta, hogy minden akadály elhárult az Európai Bizottság és Magyarország között, ami a megállapodást eddig hátráltatta. Orbán hangsúlyozta továbbá, hogy a visegrádi négyeknek szerinte továbbra is van jövője, illetve hogy Magyarország támogatja Ukrajnát pénzügyileg, de azt nem támogatja, hogy az Európai Unió eladósítsa magát.

A kormányfő a V4-es miniszterelnökök közös sajtótájékoztatóján kifejtette:

17 pontból álló csomagról egyeztek meg az Európai Bizottsággal,

"ők megmondták, hogy mit akarnak", aztán "ezeket konkretizáltuk, és ezeket végrehajtottuk", mondta Orbán. Közölte: most azt várják, hogy a november 30-án esedékes bizottsági ülésen döntsön a testület. "Mi mindent teljesítettünk, amit vállaltunk és amiben megegyeztünk" - jelentette ki. Megjegyezte: azóta már van tizennyolcadik igény is, de arról is megegyeztek, hogy azt is teljesítik, viszont annak a határideje márciusban lesz.

Ugyancsak kiemelte a sajtótájékoztatón: közös kihívások az illegális migráció, az energiaválság, a gazdasági recesszió megakadályozása és a külső schengeni határok védelme. Kitért rá: Magyarország támogatja Finnország és Svédország NATO-tagságát és a következő év első ülésén ezt a parlament is napirendre fogja tűzni.

Magyarország biztosan meg fogja adni a csatlakozásukhoz szükséges támogatást

- fogalmazott.

Mindezek mellett Orbán Viktor kiemelte: az ukránok pénzügyi támogatását illetően Magyarország időben jelezte az álláspontját az Európai Bizottságnak, "előre szóltunk, hogy mi támogatjuk Ukrajna pénzügyi megsegítését" és azt is jelezték, hogy Magyarország az ebből ráeső pénzügyi terhet vállalja - tette hozzá. Hangsúlyozta: 18 milliárd euróról van szó, az ebből Magyarországra eső részt a kormány már elkülönítette a költségvetésben, és ezt a pénzt oda fogják adni az ukránoknak, az erről szóló tárgyalásra pedig már felhatalmazták a külügyminisztert.

Kijelentette: "de mi nem fogunk támogatni semmilyen olyan megoldást, amely az Európai Uniót az adósságközösség irányába viszi tovább". Tehát "mi vállaljuk a ránk eső terhet, de nem az unión keresztül akarjuk ezt lebonyolítani, mert szerintünk nem jó irány az unió számára, hogyha egyre több ügyben, egyre nagyobb összegekkel adósítja el magát, meg a tagállamait a jövő felé" - fogalmazott. Orbán Viktor azt mondta: ez rossz irány, "ezt mi sosem fogjuk támogatni", mindegy, hogy Ukrajnáról vagy bármilyen más pénzügyi kérdésről van szó.

Címlapkép: Facebook

auto-benzinkut-uzemanyag-kanna-no
Emmanuel Macron NATO Oroszorszag
áram
Putyin lépett a szennyezett kőolaj ügyében
bankautomatamaszk

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Tematikus PR cikk
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
auto-benzinkut-uzemanyag-kanna-no