Előfizetői tartalom

Asztalra csapott a sztárközgazdász: A félelem vezérli az EKB-t, és ezzel egész Európának ártanak

Portfolio
Az EKB nem veszi figyelembe a saját közgazdászainak modelljeit és előrejelzéseit, és azért emeli a kamatokat, mert félti a saját reputációját - írja Erik Nielsen, az UniCredit vezető közgazdásza egyik elemzésében. Nielsen szerint az EKB közgazdászai világosan látják az infláció szerkezetét, amely döntő részben továbbra is átmeneti, kínálat által hajtott. Az UniCredit vezető elemzője szerint ilyen infláció esetén nem kell tovább emelni a kamatokat, mert azzal felesleges károkat okoz az EKB a kontinens gazdaságának. Csakhogy erre nincs esély, az EKB továbbra is határozottan fog emelni, és ezen a helyzeten csak ront a kormányok fellépésének módja és mértéke az energiárakkal szemben.

Nem szabad tovább emelnie az EKB-nak

Az Európai Központi Bank túllő a célon a szigorítással, a kamatemelései komoly gondokat okoznak majd a reálgazdaságban – véli Erik Nielsen, az UniCredit vezető közgazdásza. A szakember nem is az idei tél vagy a következő pár negyedév miatt aggódik, az energiaválság miatti recesszió ugyanis szerinte sokkal enyhébb lesz, mint azt várni lehetett. Nielsen attól tart, hogy az EKB idei kamatemelései 2023-24-ben fogják túlzott mértékben visszavetni a keresletet, a foglalkoztatást, és rontani a háztartások helyzetét.

Mindezt arra alapozza, hogy a jelenlegi infláció még mindig költségoldali, ami csökkenti a reáljövedelmeket és ezáltal a keresletet. Elmondása szerint ez a fajta infláció magától megszűnik a kereslet csökkenésével, a háztartások ugyanis mindaddig szegényebben maradnak, amíg alternatív –s a remények szerint olcsóbb – energiaforrásokat nem találunk. Nielsen szerint az ilyen sokkra az a helyes gazdaságpolitikai válasz, ha a költségvetés megsegíti a rászoruló háztartásokat, és a kormányzat mielőbb megtalálja az alternatív energiaforrásokat. Véleménye szerint legfeljebb

egy kis monetáris szigorítás indokolt, ha kell egyáltalán.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés