Előfizetői tartalom

Már a második hónapban estek a német termelői árak novemberben

Portfolio
|
MTI
Az októberi 4,2%-os esés után novemberben újabb 3,9%-os csökkenést mutattak havi alapon a német termelői árak, és ez mérsékelte az éves alapú termelői áremelkedést is az októberi 34,5%-ról 28,2%-ra – derült ki a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis honlapján kedden megjelent adatokból. A novemberi éves áremelkedés ráadásul elmaradt a 30,6%-os elemzői várakozásoktól is és az adatközlésből jól látszik, hogy döntő részben továbbra is az energiaár komponens tolta felfelé az éves indexet, mert nélküle 12,7%-kal nőttek a termelői árak novemberben az októberi 13,7% után.

Az energiaárak évi 65,8 százalékkal nőttek novemberben az októberi 85,6 százalékos emelkedés után. Novemberben az energiaárak éves szintű emelkedésére a legnagyobb hatást a földgáz nagykereskedelmi árának 92,6 százalékos (októberben 125,6 százalékos), valamint a villamos energia árának 74,9 százalékos (októberben 90,3 százalékos) növekedése gyakorolta. Az energia...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés