Előfizetői tartalom

A lengyelek kormányválságig jutottak, de így sem biztos az uniós pénzek érkezése

Portfolio
Nagy nehezen elfogadta a lengyel törvényhozás alsóháza, a Szejm a Legfelsőbb Bíróság hatásköréről szóló törvény módosítását, amely az Európai Uniótól érkező helyreállítási források előfeltétele. Viszont a regnáló Jog és Igazságos Párt valamint a koalíciós partner Szolidáris Lengyelországnak tömörülés között erős ellentét feszül. Ha a Szenátusban átírják a törvényt, akkor kormányválsághoz vezető patthelyzet alakulhat ki a Szejmben. De a lengyel elnök is elgáncsolhatja a Mateusz Morawiecki miniszterelnököt.

December óta tartó háttéregyeztetések, koalíciós viták után – ha a kormányzó erők közötti példátlan megosztottság mellett is –, de sikerült átverni a Legfelsőbb Bíróságról szóló törvény módosítását a lengyel törvényhozás alsóházában. Végül 203 szavazat elég volt a Jog és Igazságosság pártnak (PiS) ahhoz, hogy elfogadtassa az Európai Uniótól érkező...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés