Előfizetői tartalom

11 éve nem született ilyen kevés gyerek Magyarországon

Portfolio
A koronavírus-járványból való kilábalás és a csökkenő gyerekvállalási kedv határozta meg a tavaly évet demográfiai szempontból. Ennek megfelelően a születésszám 2011 óta nem látott alacsony szintre esett, viszont a halálozás szintén csökkent, megközelítve a Covid előtti időszak számait.

Születés

2022 decemberében 7366 gyermek született, 0,5%-kal, 34 újszülöttel több az egy évvel korábbinál. A minimális növekedés ellenére a születésszám enyhén csökkenő tendenciája nem tört meg, a kedvezőbb decemberi adat nem is tudott érdemben javítani az éves képen. Az egész évben 88 400 gyermek jött világra, 5,0%-kal, 4639-cel kevesebb, mint az előző évben.

Az éven belüli kép enyhén javuló, ami némi okot ad a bizakodásra, hogy inkább hullámzásról, mintsem tartós trendről van szó: január–áprilisban 11, augusztus–novemberben 7,6%-kal csökkent, míg május–júliusban 4,1, decemberben pedig 0,5%-kal nőtt a születések száma 2021 azonos időszakához viszonyítva.

A tavalyi születésszám 2011 óta a legalacsonyabb. Az előző évhez képest mért visszaesés mögött nem csak a szülőképes korú nők számának csökkenése áll, hanem a gyerekvállalási kedv enyhe romlása is: a teljes termékenységi arányszám 1 nőre becsült értéke 1,52 volt a 2021. évi 1,59-hoz képest.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés