Előfizetői tartalom

Megússza a visszaesést idén a magyar gazdaság? Meddig pusztít az infláció? - Friss előrejelzés érkezett

Portfolio
Jelentősen rontotta idei magyar GDP-előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF), miközben az inflációban a korábbinál magasabb értéket várnak. A kedden megjelent friss World Economic Outlook szerint a fizetési mérleg hiánya még az idén is jelentős lehet, az MNB előrejelzésével szemben nem sikerül majd a felére faragni.

Alig növekedhet idén a magyar gazdaság

2023-ban várhatóan mindössze 0,5 százalékkal bővül majd a magyar gazdaság, majd onnan jövőre 3,2 százalékra gyorsulhat a növekedés – áll az IMF kedden megjelent előrejelzésében. A fél évvel ezelőtti, tavaly októberi prognózishoz képest jelentősen rontották a várakozásukat a szervezet elemzői, hiszen akkor még 1,8 százalékos idei bővülésre számítottak.

imfweo230411

Az inflációs prognózisát is emelte a Valutaalap, az októberben várt 13,3 százalékkal szemben idén éves átlagban 17,7 százalékos áremelkedésre számítanak. Ugyanakkor azzal az IMF szakértői is egyetértenek, hogy az év második felében már érezhetően csökken az áremelkedés üteme, 2024-ben pedig 5,4 százalékra lassulhat az éves átlag is.

A folyó fizetési mérleg hiánya 2022-ben a GDP 8,1 százaléka volt az elszálló energiaárak miatt, ez fontos sérülékenységi tényező a magyar gazdaság szempontjából. Az IMF szerint ez a hiány idén a nemzeti össztermék 4,6 százalékára mérséklődhet, majd 2024-ben már 2 százalék alatt lehet. Az nem derül ki a dokumentumból, hogy a Valutaalap milyen energiaárakkal számol, az előrejelzés szerint a 2022-esnél lényegesen alacsonyabb lehet az átlagos világpiaci ár.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés