FONTOS Kiszámolta a ChatGPT-vel egy magyar közgazdász, mekkora eséllyel jutunk tovább a foci-Eb-n
 
Portfolio signature

Kíméletlen a magyar infláció: háromszorosan verjük az EU-t az áremelkedésben

Portfolio
A magyar infláció több mint háromszor magasabb volt márciusban, mint az EU átlagos inflációja, toronymagasan a hazai áremelkedés a legmagasabb az egész EU-ban. Az éves inflációban már van olyan ország, ahol már 3%-ra mérséklődött az éves infláció, ehhez képest idehaza 25% felett van az áremelkedés mértéke.

Közzétette az Eurostat a márciusi inflációs rangsort, amely magyar szempontból kifejezetten szomorú: messze a magyar infláció a legmagasabb az egész EU-ban, a 25,6%-os áremelkedés háromszor magasabb, mint az EU-átlagában mért 8,3%.

A magyar inflációt a lett infláció követi a rangsorban, jelentős lemaradással: Lettországban márciusban 17,2%-kal nőttek az árak az előző márciushoz képest. Ezt követi Csehország, ahol 16,5% volt az éves infláció. Két számjegyű inflációt kizárólag kelet-közép-európai országokban látunk, őket Ausztria követi 9,2%-os éves áremelkedéssel.

Jelentős szakadék van az éves árindexekben tagállamokként: Luxemburgban például 2,9% volt az éves infláció, Spanyolországban pedig 3,1%. Alacsony volt a holland (4,5%) és a belga (4,9%) éves infláció is, Görögországban 5,4% volt za áremelkedés éves mértéke. A nagy gazdaságok közül Németországban 7,8%, Franciaországban 6,7%, Olaszországban 8,1% volt az éves áremelkedés mértéke.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés