Előfizetői tartalom

Gazdaságilag hatalmas csapás Törökországnak a földrengés, de a politikát is felforgathatja

Portfolio
Jelentős makrogazdasági hatásai lesznek a februári törökországi földrengésnek, a helyi hatóságok becslései szerint a károk meghaladhatják a százmilliárd dollárt – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss elemzésében. Ráadásul két hét múlva elnökválasztást tartanak az országban, ami tovább bonyolítja a gazdasági helyzetet is.

Hatalmas teher a földrengés

Február elején erős földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, a hivatalos adatok szerint közel 60 ezer halálos áldozatot követelve. A török hatóságok becslései szerint a természeti katasztrófa teljes pénzügyi költségei elérhetik a 104 milliárd dollárt, ami a tavalyi török GDP 11 százaléka – olvasható az IMF pénteken megjelent elemzésében.

Ugyan jelentős nemzetközi összefogás követte a földrengést, illetve a magánberuházások is átvállalhatják a költségek egy részét, de így is a költségvetésre hárul a legnagyobb teher – emeli ki a Valutaalap. Ez ugyanakkor nem feltétlenül jelenik majd meg teljes egészében a költségvetési hiány emelkedésében, mivel az állami tulajdonú lakásügynökség számolhatja el a kiadások egy részét, illetve a közelmúltban már döntöttek költségvetésen kívüli forrásokról, mint például egy újjáépítési alap felállításáról.

Az IMF becslései szerint 2023-24-ben összesen a GDP 2,5 százalékával növeli majd a deficitet a katasztrófa utáni helyreállítás.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés