Előfizetői tartalom

Itt vannak az új uniós szankciók: fellélegezhetnek Pakson, de a Barátság-vezeték egyik ága is rákerül

Portfolio
Közép-ázsiai országok mellett akár kínai és török cégek is célkeresztbe kerülhetnek (idővel) azzal a nagy újítással, amit a most készülő 11. uniós oroszellenes szankciós csomag tartalmaz, hiszen a fő cél a szankciók kijátszói elleni fellépés akár a szárazföldön, akár a tengeren – derül ki az Európai Bizottság készülő csomagjáról kiszivárgott sajtóbeszámolókból. Egyesek szerint ezzel a szankciós megoldással Pandora szelencéjét nyitná ki az EU, így nem véletlen, hogy máris rendkívül hevesen reagált a kínai külügy. Magyar szempontból fontos, hogy ismét kimarad a szankciós csomagból az orosz atomenergia-iparra, illetve a Roszatom vezetőire vonatkozó szankció, és bár elsőre ijesztőnek tűnik, hogy a Barátság kőolajvezeték egyik ágára is szankció vonatkozhat, de ez valójában szimbolikus. Közben fontos, hogy több tucat újabb orosz magánszemélyt, illetve jogi személyt is szankciós listára tenne az Európai Bizottság, ami akkor történhet majd meg, ha mind a 27 tagállam rábólint a csomagra.

Bár vétót is belengetett arra az esetre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten, ha a nukleáris ágazat képviselői is rákerülnének készülő 11. uniós szankciós csomagba, de a legfrissebb információk afelé mutatnak, hogy ez ismét kimarad a csomagból, azaz a Paks II. kapcsán fellélegezhet a kormány – derült ki a Szabad Európa által megírt információkból....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés