Ha döntöttünk, értesítjük önöket - mondta a Kreml a fontos egyezség lejárta előtti napon

Portfolio
Oroszország még nem döntötte el, meghosszabbítja-e a gabonamegállapodást, amely emberek tízmillióinak élelmezésbiztonságát garantálja - számolt be a CNBC a Kreml tájékoztatása alapján.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nyilatkozott újságíróknak, akiknek elmondta:

Amikor a megfelelő döntés megszületik, tájékoztatni fogjuk önöket, egyelőre csak ennyit tudok mondani.

A fekete-tengeri gabonakezdeményezés néven ismert, az ENSZ és Törökország közreműködésével megkötött megállapodás 60 napos hosszabbítás után holnap jár le. A CNBC emlékeztet, a megállapodás keretében megközelítőleg 1000 hajó, nagyjából 30 millió tonna gabonaterméket szállított el Ukrajna három kikötőjéből. Az ENSZ adatai szerint a szállítmányok fele a globális élelmiszerválság sújtotta országokba érkezett.

Moszkva azt állítja, hogy a jelenlegi megállapodás csak Kijevnek kedvez, mivel az orosz műtrágyaexport nem tudott ugyanúgy áthaladni a tengeri folyosón, mint az ukrán gabona. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április végén elmondta, tucatnyi orosz teherhajó várakozik mintegy 200 ezer tonna műtrágyával megrakodva az európai kikötőkben. Emellett a Kreml legfőbb célja az lenne, hogy az orosz mezőgazdasági bankot, a Rosselkhozbankot visszavegyék a SWIFT-bankrendszerbe.

 Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF