Előfizetői tartalom

Megjósolták, mikor lehet újra 400 az euró árfolyama

Portfolio
Egyelőre a pozitív reálkamat-kilátások még támogathatják a forintot, azonban a fokozatos kamatcsökkentésekkel belátható időn belül ismét 400-ig is emelkedhet az euró jegyzése – jósolják az Unicredit Bank szakemberei friss elemzésükben. Az elemzők szerint az idén alig lesz gazdasági növekedés, és a költségvetési hiány is magasabb lehet a célnál 2023-ban és 2024-ben is.

Elakadhat a gazdasági növekedés

A magyar gazdaság várhatóan elkerüli majd a recessziót idén, azonban a GDP-növekedés mindössze 0,2 százalékos lehet – olvasható az Unicredit friss negyedéves elemzésében. Ez lényegesen alacsonyabb, mint a kormány 1,5 százalékos növekedési célja, érdekesség, hogy éppen a múlt héten ugyanekkora éves bővülést jósoltak az ING Bank szakértői is.

Az Unicredit szerint elsősorban a háztartások fogyasztása és a beruházások eshetnek vissza a szigorú gazdaságpolitika miatt, ezt részben ellensúlyozhatja az export magára találása. A gazdasági növekedés 2024-ben 3,7 százalékra gyorsulhat aztán innen.

A háztartások fogyasztása mindössze 0,6 százalékkal bővülhet idén, ennek oka pedig elsősorban a magas infláció. Ugyan a reálbérek a harmadik negyedévtől ismét pozitívak lehetnek, viszont a fogyasztók óvatosak maradhatnak a szigorú pénzügyi kondíciók és a kormány spórolása miatt. Középtávon a beruházásokon keresztül ronthatja a növekedési kilátásokat a Paks-2 atomerőmű építésének csúszása a Roszatom részvétele miatt.

Mi vár a magyar gazdaságra és a forintra?

  • Elakadt a gazdasági növekedés
  • Bizonytalan uniós források
  • Nem búcsúzhatunk végleg a 400 forintos eurótól

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés