Előfizetői tartalom

A vártnál kisebbet lépett a harapófogóba került kínai jegybank

Portfolio
|
MTI
A kínai központi bank a vártnál kisebb mértékben csökkentette az egyéves alapkamatot, és a szakértők által várt csökkentés helyett szinten tartotta az ötéves hitel kamatát hétfőn.

A kínai jegybank 3,45 százalékra vitte le az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével az eddig érvényes 3,55 százalékról. Szakértők nagyobb csökkentést vártak, 3,40 százalékra. A jegybank tavaly augusztus óta idén júniusban változtatta először a kamatot, akkor  3,65 százalékról mérsékelte a hétfőig érvényes 3,55 százalékra.

A kínai központi bank az ötéves lejáratú hitelek kamatához nem nyúlt, azt 4,20 százalékon tartotta. Az ötéves hitelek kamata szintén júniusban csökkent először a jelenleg is érvényes 4,20 százalékra a tavaly augusztustól érvényes 4,30 százalékról. Szakértők azzal számoltak, hogy a jegybank 4,05 százalékra viszi le az ötéves hitel referenciakamatát.

Az elemzőket meglepte a hétfői döntés. A központi bank múlt héten kedden ugyanis 15 bázisponttal, 2,5 százalékra csökkentette a középlejáratú hitelkeret (MLF), a pénzintézeteknek nyújtott egyéves lejáratú hitelek kamatát és ennek alapján szakértők arra számítottak, hogy hétfőn erőteljesebben csökkentik az LPR-t. Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábát.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés