gaztarolo
Gazdaság

Már szinte teljesen megteltek a magyar gáztárolók, nem lesz gond a télen

Portfolio
Utolérte 93%-os arány mellett a magyar gáztárolók töltöttségi szintje az uniós átlagot, és ez, illetve az igazán lényeges fogyasztásarányos töltöttségi mutató is történelmi csúcs közelében jár mind Magyarországon, mind az EU-ban. Emiatt az Energiaügyi Minisztérium szerda reggeli közleménye azt hangsúlyozza Magyarország esetén, hogy „még az előzőnél hidegebb télben is nagy biztonsággal garantálható a magyar családok zavartalan földgázellátása”, hiszen „a betárolt készlet már a másfélszerese a nemzetközi energiaválság előtti, 2021-es éves lakossági fogyasztásnak”.

Arról, hogy már jóval előbb elérte az EU-s, illetve a magyar töltöttségi szint a november 1-re előírt szintet, itt és itt írtunk, most a tárca közleménye azt emelte ki, hogy az egyébként nagy magyar tárolókapacitások töltöttségi aránya is utolérte az EU-átlagot 93%-on, így tehát tényleg rengeteg gáz, mintegy 5,9 milliárd köbméternyi, pihen már Magyarországon a föld alatt, igaz ebből valamennyi szerb és azeri gázt bértárolunk, ami emeli a rátát. Amint látjuk: ez a 93%-os magyar arány az elmúlt évtized csaknem legmagasabbja, és még mindig intenzíven emelkedik.

magyaregyutt230913

Ahogy azt a tárca közleménye is kiemeli: „a készletmennyiségekről gyakorlatiasabb képet kapunk, ha azokat nem az eltérő tárolókapacitásokhoz, hanem az adott ország korábbi felhasználásához mérjük. Magyarország esetében a teljes fogyasztáshoz viszonyított mutató a 60 százalékot közelíti. A hazai adat a szűk uniós élmezőnybe tartozik, kétszer magasabb az európai átlagnál.” Az említett 60%-ot közelítő fogyasztásarányos töltöttség szintén történelmi csúcsközeli helyzetet jelent az elmúlt tíz évet vizsgálva.

Amennyiben a mostani fogyasztásarányos töltöttségi állapotot vizsgáljuk a tagállamok között, akkor továbbra is azt látjuk, hogy a harmadik legmagasabb nálunk a ráta 59% közelében.

A közlemény rámutat, hogy ha a fogyasztásarányos töltöttséget kizárólag a háztartásokra szűkítjük, akkor az arány értelemszerűen még kedvezőbb. Emlékeztetnek, hogy „A nemzetközi energiaválság mindenütt a fogyasztás visszafogását hozta magával. Tavaly a megelőző évhez képest mintegy 17 százalékkal kevesebb gázt használtunk fel Magyarországon. A 2021-es lakossági igényekhez mért tárolói töltöttség mostanra meghaladta a 150 százalékot. Így már jóval a fűtési szezon előtt, kizárólag belföldi forrásból is bőséges, 6 milliárd köbméteres készletmennyiség áll rendelkezésre ahhoz, hogy a magyar családok egy fagyosabb télben, keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat” - fogalmaznak.

Azt is megjegyzik, hogy a rezsiváltozások első teljes évében, tavaly augusztustól idén július végéig „a földgázszolgáltatásban a fogyasztási helyek 86 százaléka, a villamos energia esetében pedig 79 százalékuk maradt az átlagfogyasztási sávhatár alatt”. Azt is kiemelik, hogy a rezsivédelmi rendszer miatt a magyar családok kapják a legolcsóbban az áramot és a gázt Európában, legalábbis az átlagfogyasztásig, de még az átlagfogyasztást 20%-kal meghaladó fogyasztásra fizetett díj esetén is a legolcsóbbak között vagyunk a nemzetközi mezőnyben.

Címlapkép forrása: Energiaügyi Minisztérium Facebook-oldala

daniela-santanche-matteo-salvini
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna-ellentamadas-frontvonal
idojaras-eso-esernyo-figyelmeztetes-narancs-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-lesz-milyen-idojaras-varhato-idojaras
kina-europai-unio-eu-zaszlo
puskas-arena-budapest

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
daniela-santanche-matteo-salvini