amerikai államkötvény, amerikai kötvénypiac
Gazdaság

Megkongatták a vészharangokat a 25 ezer milliárd dolláros állampapírpiacon

Portfolio
A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) éles figyelmeztetést adott ki a 25 000 milliárd dolláros amerikai állampapírpiacon a tőkeáttételes piaci műveletek számának megugrása miatt, és arra figyelmeztetett, hogy ez megzavarhatja a piac stabilitását. A növekvő aggodalom középpontjában az olyan fedezeti alapok állnak, amelyek a csekély árkülönbségek kihasználása érdekében bázisügyleteket alkalmaznak. A BIS figyelmeztetése a szabályozó hatóságok figyelmeztetéseit erősíti, amelyek az ilyen tőkeáttételes fogadások által okozott potenciális instabilitás miatt már régen riadót fújtak.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank of International Settlements - BIS), amely világszerte képviseli a központi bankokat, figyelmeztetést adott ki a 25 000 milliárd dolláros amerikai állampapírpiacon a tőkeáttételes fogadások növekvő kockázata miatt. A BIS legutóbbi negyedéves jelentésében kiemelte a fedezeti alapok által alkalmazott stratégiával kapcsolatos aggodalmait, amelynek célja a kincstárjegyek és a határidős ügyletek közötti kisebb árkülönbségek kihasználása - írja a Financial Times.

A BIS hangsúlyozta, hogy az amerikai kincstár határidős ügyleteiben a tőkeáttételes rövid pozíciók felhalmozódása potenciálisan megzavarhatja a piacot az árrésspirálok miatt. A múltbeli esetek, amikor 2019-ben és 2020-ban a piaci stressz során a tőkeáttételes kincstár-pozíciókat feloldották, jelentős zavarokat eredményeztek, ami a Federal Reserve beavatkozását tette szükségessé.

Állításait igazolandó a BIS az amerikai határidős árutőzsdei kereskedési bizottság (CFTC) adataira hivatkozott, amelyek szerint a kincstári határidős ügyletekben rekordszintű, mintegy 600 milliárd dollár értékű rövid pozíciók vannak.

A BIS csatlakozik a Federal Reserve-hez és a Pénzügyi Stabilitási Tanácshoz, amelyek aggodalmuknak adtak hangot a fedezeti alapok tőkeáttételes fogadások felhalmozásával kapcsolatos kockázatok miatt. A fedezeti alapok által alkalmazott báziskereskedelem egy hosszú készpénzpiaci pozíciót és egy rövid határidős pozíciót foglal magában, amelyet visszavásárlási megállapodásokkal finanszíroznak.

Tekintettel a készpénz és a határidős kötvények közötti minimális különbségre, a fedezeti alapok jelentős tőkeáttételt alkalmaznak, az ötéves kincstárjegyeknél 70-szeres, a tízéves kötvényeknél pedig 50-szeres áttételi arányt alkalmaznak.

Ha a piaci feltételek kedvezőtlenül alakulnak az erősen tőkeáttételes határidős befektetők számára, kénytelenek lehetnek felszámolni pozícióikat, ami magával ránthatja a piacokat.

Címlapkép forrása: Getty Images.

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
teherhajók fekete-tenger