uniós költségvetés, ekb, euró, euróövezet, euróbevezetés
Gazdaság

Mindent rosszul gondoltunk az inflációról, és jöhet a 180 fokos fordulat

Portfolio
Clara Raposo, a Portugál Nemzeti Bank alelnöke felvetette annak lehetőségét, hogy a gazdaság törékeny állapota miatt a jelenleg vártnál hamarabb visszatérhet az infláció az Európai Központi Bank (EKB) által megcélzott 2%-os szintre.

Az európai pénzügyi vezetők spanyolországi Santiago de Compostelában tartott találkozóján adott interjújában Raposo aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a törékeny gazdasági körülmények és a csökkenő exportkereslet potenciálisan súlyosbíthatja a meglévő növekedési kihívásokat az egész EU-ban.

Bár a portugál jegybank alelnöke jelezte, hogy "nem pesszimista" a gazdasági kilátásokat illetően, rámutatott, hogy a csökkent exportkereslet tovább terhelheti az amúgy is küszködő gazdaságot. A gyorsan lassuló infláció és az EKB korábbi kamatemeléseinek elhúzódó hatásai miatt jelezte, hogy a hitelfelvételi költségeket a jelenlegi szinten kívánja tartani.

"Vissza kell hoznunk az inflációt a célszintre, ez az első számú célunk" - hangsúlyozta Raposo.

Ez már sínen van, és a maginfláció végre csökken. Ha a gazdaság még egy kicsit lassul - márpedig ez lehetséges -, akkor talán hamarabb elérjük ezt a célt, mint ahogyan azt egyes előrejelzések sugallják

- jelentette ki a Bloomberg szerint.

Az EKB a közelmúltban már tizedik egymást követő alkalommal emelte a hitelfelvételi költségeket, és frissített gazdasági előrejelzéseket tett közzé, amelyek szerint az infláció 2025 második felében eléri a 2%-ot. Ezeket az előrejelzéseket azonban azelőtt fogalmazták meg, hogy az adatokból kiderült volna, hogy a gazdasági bővülés az év második negyedévében sokkal gyengébb volt az eredetileg becsültnél.

Raposo megjegyezte: "Eddig az euróövezet gazdasága meglehetősen ellenálló volt. De nagy nyomás nehezedik a külső keresletre. A Kínával való kapcsolatok az utóbbi időben feszültebbé váltak, és erre oda kell figyelnünk, mivel ez a kereslet csökkenéséhez vezethet, és a stagnálásunk súlyosabbá válhat, mint amire számítottunk"."

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az EKB pontosan megértse az árnyomás forrásait és azt, hogy a kamatemelések hogyan hatnak a gazdaságra. Raposo megjegyezte, hogy a Kormányzótanács legutóbbi ülésén jelentős időt szentelt e kérdések megvitatására.

Raposo, aki decemberben vette át a Banco de Portugal alelnöki tisztségét, az intézményen belül a pénzügyi stabilitással és a piacokkal kapcsolatos feladatokat lát el. Mario Centeno kormányzó mellett rendszeresen részt vesz az EKB Kormányzótanácsának ülésein is, ezért is fontos a mostani kijelentése.

Az EKB legutóbbi kamatemelési döntéséről szólva Raposo megjegyezte: "Ha engem kérdeznek, ezúttal inkább szünetet tartottam volna.

A jelek mind itt vannak: a maginfláció csökkent, a headline infláció pedig megfeleződött, az export lassul, a foglalkoztatás növekedése is alacsonyabb, a hitelezés pedig lassult.

Hozzátette, hogy habozása azon aggodalmakból fakad, hogy a korábbi kamatemelések teljes hatása talán még nem érvényesült, hangsúlyozva a transzmissziós mechanizmus alapos vizsgálatának szükségességét.

Címlapkép forrása: Getty Images.

joe biden orosz ukran haboru
andol font
GettyImages-1690961987
Alzheimer kórház egészségügy
Estére sem nyugszik meg a forint
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
andol font