Előfizetői tartalom

MNB: elvéti a hiánycélt a kormány, még jövőre is magas lesz az infláció

Portfolio
Az idei költségvetési hiány GDP-arányosan 5,2% lehet a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb előrejelzése szerint, ami magasabb, mint a kormány aktuálisan érvényben levő 3,9%-os célja. A gazdaság az év második felében elkezd növekedni, de szélesebb körű GDP-növekedésre csak 2024-ben lehet számítani - mondta a szeptemberi inflációs jelentés bemutatóján Balatoni András, az MNB igazgatója. Az infláció még jövőre is magas lehet, és csak 2025-ben teljesülhet a jegybanki cél.

Markáns dezinfláció indult el Magyarországon, ami az év hátralevő részében is folytatódik, éves átlagban a fogyasztói árindex 17,9%, a nyugdíjas fogyasztói árindex 18,5% lehet – mondta Balatoni András. Felhívta a figyelmet, hogy ez még nem nevezhető árstabilitásnak, 2024-ben lesznek olyan tényezők (például adóintézkedések), amelyek lelassítják a dezinflációt,...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés