Előfizetői tartalom

Hiába bombázták szét az országot, ukrán energetikai trükkök menthetnék meg Magyarországot

Portfolio
A Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján iparági szakemberek, vezetők és kutatók gyűltek össze, hogy a jelenlegi, a zöldátállás és az ukrajnai háború által meghatározott energiapiaci környezetben megvitassák az aktuális kihívásokat és lehetőségeket. A piacon ugyanis kettős nyomás nehezedik a szereplőkre: a volatilis és a historikusan az átlagoknál magasabb energiaárak mellett kellene a karbonsemleges beruházásokat végrehajtaniuk. Érdekes módon erre sikeres megoldásokat a háború sújtotta Ukrajnából leshetnek el a magyar szereplők, még akár a nukleáris termelés esetében is: például az országban a Paksi Atomerőműben használt VVER-440-es reaktorok fütőanyagánál is sikerült már leválni az orosz forrásokról, helyette amerikai üzemanyagot használni.

Az Energy Investment Forum 2023 konferencia záró panelbeszélgetésén Papp Bernadett, a Pact Capital AG szenior piaci elemzője, beszélt arról, hogy a dekarbonizáció finanszírozásának kritikus hiánya miatt sok vállalat kénytelen az operatív fenntartásra koncentrálni. Egy konkrét példát hozott fel egy cementgyártó cégről, amelynek a magas energiaárak és működési kiadások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés