Előfizetői tartalom

Egy év után véget érhetett a magyar recesszió

Portfolio
A harmadik negyedévben kijött az egy éve tartó recesszióból a magyar gazdaság, és a mezőgazdaság teljesítményjavulásának köszönhetően éves alapon is stagnálás közeli képet mutathat a kedden megjelenő GDP-növekedési adat - ezt várják a Portfolio által megkérdezett elemzők.

A második negyedév kiábrándító eredményt hozott a magyar gazdaságban, kiderült, hogy nem ért véget a recesszió, ez pedig az egész évre vonatkozó várakozásokat átrajzolta. A harmadik negyedéves GDP-adatok kedden látnak napvilágot, és az elemzők ezúttal még magabiztosabban állítják, hogy a magyar gazdaság végre növekedhetett. A mostani helyzetben sokkal inkább bízhatnak abban, hogy várakozásaik bejönnek, ugyanis számos részadat ismeretében egyszerűen elképzelhetetlennek látszik, hogy az előző negyedévhez képest ne lássunk érdemi növekedést.

Az elmúlt hónapokban megismert havi gazdasági mutatókat összegezve úgy látom, hogy nem is csak úgy a felszínt karcolva lesz pozitív a növekedés - mondja Virovácz Péter. Az ING Bank vezető elemzője negyedéves alapon erős, 1,1 százalékos növekedésre számít. Optimizmusát a termelő szektorok jó eredményeire alapozza. A második negyedévhez képest erősebb lett az ipar és az építőipar termelési volumene is. Ráadásul a mezőgazdaság is segítheti a kilábalást, köszönhetően az idei kedvező időjárási körülményeknek. Sőt, talán pont a mezőgazdaság részéről számíthatunk a legnagyobb pozitív hozzájárulásra.

Az elemzői konszenzus szerint a harmadik negyedévben a hazai GDP az előző negyedévhez képest 1,1%-kal bővülhetett, az egy évvel korábbitól pedig mindössze 0,1%-kal maradhatott el.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés