Portfolio signature

Elképesztően gyorsan nő a külföldi dolgozók száma Magyarországon

Portfolio
Már 95 ezer külföldi munkavállaló van Magyarországon a legfrissebb adatok alapján. A számuk hamarosan elérheti a 100 ezer főt is, miután havonta nagyjából 1000 fővel nő a létszámuk. Szakértők szerint a munkaerőhiány miatt a következő időszakban nagy szükség lesz vendégmunkásokra.

"2023 szeptemberében 95,5 ezer fő volt a külföldi állampolgárságú alkalmazásban állók létszáma, 13 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában" - írja a KSH. Kiemelik, hogy a növekedés a harmadik országbeliek körében jelentkezett.

Vagyis az elmúlt időszakban - a munkaerőközvetítők jelzésével összhangban - havi átlagban valóban 1000 fővel gyarapszik a külföldi munkavállalók létszáma Magyarországon.

Az adatközlés azért is érdekes, mert nem képezi részét a rendszeres munkaerőpiaci tájékoztatóknak. Amíg 2020-ban még csak 60-70 ezer külföldi dolgozó volt Magyarországon, addig tavaly már 80 ezer feletti számokat láthattunk. A legfrissebb adatok alapján pedig tovább nőtt a létszámuk, és ha a trend folytatódik, akkor hamarosan 100 ezren lesznek.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés