Előfizetői tartalom

Magyarország megint szembe ment mind a 26 tagállammal, kínai érdeket sejtenek a háttérben

Portfolio
Annak érdekében, hogy megvédjék az európai szélenergia-ipart a kínai gyártók általuk „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlataival” szemben, Magyarország kivételével valamennyi uniós tagállam közös nyilatkozatot írt alá. A WindEurope lobbicsoport által kezdeményezett charta célja a pénzügyi kihívásokkal küzdő európai szélturbinagyártók védelme a kínai dömpingárukkal szemben, mivel a Siemens Energy az év elején majdnem összeomlott. A magyar kormány eleve kevéssé támogatja a szélenergia-terjedését, de a kínai gazdasági kapcsolatokat is egyedüliként védi már az EU-ban.

Miközben a kínai turbinagyártók egyre erősebbek és globális dominanciára törekszenek, az európai piacra való esetleges belépésüktől való félelem protekcionista ösztönöket hozott ki az EU-tagországokból. Maga Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig már szeptemberi State of the EU beszédében is belengette, hogy egy az európai gyártókat megvédő szabályozást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés