Itt a Fed idei első kamatdöntése: Jerome Powell váratlanul megválaszolta a legfontosabb kérdést
Gazdaság

Itt a Fed idei első kamatdöntése: Jerome Powell váratlanul megválaszolta a legfontosabb kérdést

Portfolio
Az amerikai jegybank közzétette kamatdöntéséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a Fed nem változtatott az irányadó kamaton. Jerome Powell elnök a sajtótájékoztatón sokáig látványosan kerülte a konkrét üzeneteket, az esemény egyik pontján aztán váratlanul kijelentette: márciusban még nem tervez kamatvágást a jegybank. Ez felébresztette a befektetőket is: a dollár erősödni kezdett, a piacok tovább estek. Szintén a mai esemény fontos tanulsága, hogy a jegybank már konkrétan arról beszél: az erős reálgazdaság nem probléma, a növekedés jelentős lassulása nélkül is elérhető az inflációs cél, a munkanélküliségnek nem kell emelkednie ehhez. Mindezt látva meglepő, hogy a kamatvágást mégis vonakodva látszik meglépni a Fed.
Megosztás

Nem aggódom az erős gazdaság miatt

Elmondta, hogy az infláció anélkül mérséklődött, hogy visszaesett volna a gazdaság, és nincs okunk azt hinni, hogy ez változni fog – mondta. Optimista zárszó volt, ezzel véget ért az esemény. A Fed legközelebb márciusban tart kamatdöntő ülést.

Megosztás

Akár korábban elkezdhetjük a kamatvágást

Powell elmondta, hogy ha a beérkező adatok azt teszik szükségessé, akkor akár korábban is léphetünk. Elmondta továbbá, hogy nem kizárólag az inflációt, hanem az adatok összességét vizsgálják annak eldöntéséhez, hogy az infláció visszatér-e a 2%-os célhoz.

Megosztás

Akar vállalni harmadik ciklust?

Powell kapott egy kérdést, amelyben az újságíró azt firtatta, hogy Powell akar-e vállalni harmadik ciklust, az előválasztási vitában több jelölt is azt mondta ugyanis, hogy nem akar újabb esélyt adni Powellnek. Az elnök nem kommentálta ezt: a jelenlegi munkára fókuszál.

Megosztás

Mennyi bizonyíték kell még a Fednek?

"Ha 6 jó inflációs adat nem volt elég, és márciusban sem akarnak vágni, tehát 8 hónap jó adata sem lesz elég, akkor mennyit akar még várni a Fed, mire biztos lesz az inflációval kapcsolatban" - kapta meg a kemény kérdést Powell.

A jegybankelnök kitérő választ adott: szerinte nem a hónapok számán múlik ez. A Fed biztos akar lenni a dolgában, hogy "a lehető legjobban szolgálja a közérdeket" (pont így mondta), de most még nem lehet megmondani, hogy ez mikor lesz.

Megosztás

Tovább megy a dollár

A márciusi kamatvágással kapcsolatos üzenet (lásd lent) erőt adott a dollárnak, már 0,4%-os erősödésben van az euróval szemben. Az esemény kezdetén még gyengülést láttunk. Érthető a mozgás, Powell erős üzenetet küldött. A részvénypiacok is leestek.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

A mesterséges intelligencia rövid távon nem okoz termelékenység-növekedést

Egy kérdésre válaszul – amelyben a termelékenység alakulását firtatták – Powell úgy mellékesen odavetette, hogy az MI vélhetően rövid távon nem okoz majd termelékenység-növekedést, hosszú távon talán igen. Elmondta azt is, hogy az otthoni munkavégzés sem növelte a termelékenységet.

A közgazdászok – és egyébként mindenki más is – azt találgatja tavaly év eleje óta, hogy az MI-nek milyen hatása lesz a gazdaságra.

Megosztás

Itt az erős üzenet: márciusban még valószínűleg nem fogunk lépni

Jerome Powell hirtelen megválaszolta, amire mindenki kíváncsi volt: a Fednek szüksége van arra, hogy teljesen biztos legyen benne, hogy az infláció visszatér a 2%-os célhoz.

Úgy gondolom, hogy márciusban még nem lesz meg ez a bizonyosság, vagy legalábbis most nem ez tekinthető alapforgatókönyvnek

– mondta. Érdekes kijelentés volt ez azután, hogy Powell az eseményen eddig látványosan került minden konkrét üzenetet. A kijelentésre erősödik is a dollár:

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Elmondta azt is, hogy most még nem lehet megmondani, hogy a kamatvágás egyszeri lesz-e, vagy kamatvágási ciklus kezdődik, hiszen a jegybanknak reagálnia kell a beérkező adatokra majd.

Megosztás

Optimista a Fed

A jelenlegi gazdaság erős, de arra számítunk, hogy a gazdasági tevékenység mérséklődik valamelyest, a munkaerőpiac jobb egyensúlyba kerül, de még jelen vannak kockázatok a magas növekedésből adódóan.

Az összkép viszont eddig nagyon jó

– mondta. Hozzátette: a Fed annak örülne, ha a munkaerőpiac erős maradna.

Megosztás

Még mindig van inflációs kockázat

Powell szerint még mindig jelentős kockázat, hogy az infláció beragad 2% felett – mondta arra a kérdésre, hogy az erős gazdaságban egyáltalán nem látnak-e még kockázatot. Elmondta: ha az infláció felpattanna, az meglepetés lenne.

Megosztás

Nem baj, ha erős a munkaerőpiac

A munkaerőpiac egyre nagyobb egyensúlyban van – mondta Powell. 2022 csalódástkeltő év volt, de 2023 javulást hozott. A munkaerőpiaci részvétel egyre nőtt 2023-ban, és a migráció is segítette a munkaerőpiaci növekedést. Elmondta, hogy a jelenlegi munkaerőpiac még mindig erős, könnyű munkát találni, nőnek a bérek, de a Fed már úgy gondolja, hogy a munkapiac állapota közel van ahhoz a szinthez, ami a 2%-os inflációs cél eléréséhez kell – mondta.

Korábban a Fed még azt várta, hogy a munkanélküliség növekedni fog, és ez kell az infláció letöréséhez.

Megosztás

Erős a gazdaság, de ez már normális dolog

A Fed nem tudja, hol van a semleges kamatszint (azaz az a szint, ahol a kamatok nem stimulálják, de nem is korlátozzák a gazdaságot), de figyelembe véve a tavalyi erős növekedést (3,1%-kal nőtt éves átlagban a gazdaság), a semleges kamatszint is minden bizonnyal magasabb van annál, mint amit korábban gondoltunk. A gazdaság erősödése miatt a kínálati oldal javulása áll – mondta.

Megosztás

Még nem értük el a puha landolást

Arra a kérdésre, hogy már kijelenthető-e, hogy megvalósult a puha landolás, azaz az infláció gazdasági visszasés nélküli letörése, Powell egyértelműen úgy válaszolt, hogy "nem, ezt még nem lehet kijelenteni." Az is látszik viszont, hogy a Fed már egyértelműen ebben hisz.

Megosztás

Kissé gyengül a dollár, de nincs nagy mozgás

Továbbra sincs nagy mozgás, Powell ugyanis ügyesen manőverez a nehéz kérdések között, és semmiképp nem árul el még csak egy kis információt sem arról, mikor jöhet az első kamatvágás. A kamatvágás szó említése viszont fordulatot hozott az euró/dollár jegyzésen, de nem drámai az elmozdulás.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Visszautasította a lehetséges kamatvágásra vonatkozó kérdést

Elmondta a kérdésre, hogy ma nem gondolkodtak azon, hogy kamatokat kéne vágni, ezért nem is menne bele spekulációba. Visszautalt a decemberben közölt kamatelőrejelzésekre.

Annyit elárult, hogy van egy "egészséges vita" a Feden belül a lehetséges lépésről, ami látszik majd az ülés jegyzőkönyvén is.

Kifejezetten ügyel rá, hogy nyitva hagyjon minden lehetőséget, látványosan kerüli a kamatvágás lehetséges időpontjára vonatkozó kérdést.

Megosztás

Kockázatmenedzselési módban vagyunk

Powell elmondta, hogy a Fed tekintettel van a reálkamatokra, ha csökken az infláció, akkor lehet, hogy ki kell igazítani a nominális kamatszintet. Hozzátette: a Fed ugyanakkor nem csak az irányadó kamatot figyeli, hanem a pénzügyi feltételek széles spektrumát.

Az is elmondta, hogy a Fed nem akarja megvárni, míg a gazdaság lassul, hiszen akkor már elkéstek.

Kockázatmenedzselési módban vagyunk

– emelte ki.

Megosztás

Már nem akarunk gyenge gazdaságot

Powell elmondta, hogy a jegybank nem akarja, hogy a gazdaság lassuljon, hogy a munkaerőpiac lazábbá váljon, de azt szeretné, hogy emellett az infláció csökkenjen. Ez egyértelmű jele annak, hogy a Fed számára már a "puha landolás" (azaz az infláció jelentős lassulás nélküli csökkenése) már alapforgatókönyvnek tekinthető. Nagyot fordult a világ, tavaly ilyenkor még nem tudta elképzelni a Fed, hogy a kamatemeléseinek nem lesznek reálgazdasági hatásai.

Eddig meglepően hosszan válaszol a kérdésekre Powell, de meglepően semmitmondó üzeneteket ismétel.

Megkapta azt a kérdést is, hogy mikor lesz a Fednek elég bizonyítéka ahhoz, hogy az inflációs cél teljesül. Azt válaszolta, hogy "tudjuk, hogy elérjük ezt a bizonyosságot, de nem tudjuk, mikor."

Megosztás

Nincs komoly piaci reakció

Powell eddig mesterien kerülte el azt, hogy a kamatvágás lehetséges időpontjáról beszéljen úgy, hogy közben minden lehetőséget nyitva hagyott. A piac nem is tud vele mit kezdeni: nincs nagy mozgás. Csakhogy most jönnek a kérdések, itt szoktak kibukni az igazán erős üzenetek.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Ha túl korán lépünk, az baj. Ha későn, az is.

Elmondta, hogy a gazdaság erős, a munkanélküliség még mindig alacsony, miközben a munkaerőpiaci kínálat nőtt. A munkaerőpiac egyre közelebb van az egyensúlyhoz, de a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot.

Az inflációról beszélt ezután. Az eddigi dezinfláció örömteli, de még további bizonyítékok kellenek ahhoz, hogy a Fed biztos legyen benne: az infláció tartósan visszatér a célhoz.

Ismét elmondta, hogy a jegybank tisztában van vele, hogy az infláció komoly nehézséget okoz a lakosságnak, és elmondta, hogy a jegybank elkötelezett mindkét célja mellett (ezt már sokadszor hangsúlyozza).

Az eddigi kamatemelések hatást gyakoroltak az inflációra és a gazdaságra – mondta.

Azt gondoljuk, hogy a kamatszint elérte a tetőzést, és az év során valamikor szükséges lehet a kamatvágás

– mondta ki. Hozzátette: ne feledjük, az infláció sokszor meglepetést okozott már, ezért a Fednek ébernek kell lennie. Ha túl hamar csökkentené a kamatokat a Fed, akkor felpattanhatna az infláció, és veszélybe kerülnének az eddig elért eredmények. Ugyanígy, ha túl későn lép a Fed, az a reálgazdaságot veszélyezteti. A jegybank ülésről ülésre dönt, és figyelemmel lesz a kockázatok kiegyensúlyozottságára.

Megosztás

Már mindkét cél egyformán fontos

Jerome Powell azzal kezdi, hogy a jegybank elkötelezett a kettős mandátumának elérésében – ez fontos, mert korábban elsősorban az inflációs célt hangsúlyozta az esemény kezdetén, most viszont már mindkét célt kihangsúlyozza. Ezután elmondta, hogy az infláció jelentősen csökkent a munkanélküliség emelkedése nélkül, de még mindig magas. A jegybank elkötelezett az infláció leszorítása mellett.

Most a kamatdöntést ismerteti (lásd lent).

Megosztás

Azonnal kezdődik a sajtótájékoztató

Jerome Powell máris elkezdi a sajtótájékoztatót, amelyről ebben a cikkben tudósítunk. Aki szeretné látni Powellt, itt tudja megtenni:

Megosztás

Nincs sok konkrétum

A közlemény kifejezetten üresre sikerült tartalmilag, alighanem szándékosan. A jegybanktól ma azt várták, hogy jeleket ad egy esetleges márciusi kamatemelésre, de ez nem történt meg – csakhogy az ellenkezője sem. Az utalás arra, hogy a gazdaság és a munkaerőpiac túl erős, inkább szigorú üzenetnek nevezhető, de semmiképp nem jelzésértékű ez az utalás. A piaci elmozdulás ennek megfelelően korlátozott volt, a részvénypiacok kissé tovább estek, a dollár is minimális erősödésben van, de nagy mozgás nincs.

Ezen Jerome Powell 20:30-kor kezdődő sajtótájékoztatója tud változtatni, ahol biztosan kap erős kérdéseket. Az eseményt ebben a cikkben követjük majd.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Adatvezérelt üzemmódban maradnak

"A monetáris politika megfelelő irányvonalának értékelése során a bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a beérkező információk gazdasági kilátásokra gyakorolt hatását. A bizottság készen áll arra, hogy szükség szerint kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a bizottság céljainak elérését. A Bizottság értékelései során az információk széles körét veszi majd figyelembe, beleértve a munkaerő-piaci helyzetre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó adatokat" - zárul a közlemény. Ebben a szakaszban sem volt semmi új információ.

Megosztás

Több bizonyíték kell az infláció eséséről ahhoz, hogy kamatot vágjunk – mondják

"Céljainak támogatására a bizottság úgy döntött, hogy a szövetségi alapkamatláb célsávját 5,25-5,5 százalékon tartja. A szövetségi alapkamatláb célsávjának bármilyen módosítását mérlegelve a bizottság gondosan értékelni fogja a beérkező adatokat, a fejlődő kilátásokat és a kockázatok egyensúlyát. A bizottság nem számít arra, hogy a célsáv csökkentése helyénvaló lesz mindaddig, amíg nem szerez nagyobb bizalmat abban, hogy az infláció tartósan 2 százalék felé halad" – írják továbbá (kiemelés tőlünk). A kiemelt mondat inkább vonakodó hajlandóságról árulkodik a kamatvágásokkal kapcsolatban.

"Emellett a bizottság folytatja a kincstári értékpapírok, az intézményi adósságok és a jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését, ahogyan azt korábban bejelentett terveiben leírta. A bizottság határozottan elkötelezett amellett, hogy az infláció visszatérjen a 2 százalékos célkitűzéshez" – ez annyit jelent, hogy a mennyiségi szigorítás üteme nem változik, ezzel kapcsolatban is voltak találgatások.

Megosztás

Az inflációval és az erős gazdasággal kezdődik a közlemény

"A közelmúlt mutatói arra utalnak, hogy a gazdasági tevékenység szilárd ütemben bővül. A munkahelyek számának növekedése tavaly év eleje óta mérséklődött, de továbbra is erős, és a munkanélküliségi ráta alacsony maradt. Az infláció az elmúlt évben mérséklődött, de továbbra is magas" – kezdődik a közlemény.

A Fed tehát elsők közt az inflációs kockázatokat és a magas inflációt hangsúlyozza a közleményben.

"A bizottság arra törekszik, hogy hosszabb távon elérje a teljes foglalkoztatottságot és a 2 százalékos inflációt. A bizottság úgy ítéli meg, hogy a foglalkoztatási és inflációs célok elérésének kockázatai egyre jobban egyensúlyba kerülnek. A gazdasági kilátások bizonytalanok, és a bizottság továbbra is nagy figyelmet fordít az inflációs kockázatokra" - folytatódik a közlemény (kiemelés tőlünk). Ebben a szakaszban nincs változás a korábbi közleményekhez képest, különösen a kiegyensúlyozott kockázatok hangsúlyozása fontos. Ha a Fed a túlszigorítás kockázatát hangoztatta volna, az erősítette volna a márciusi kamatvágással kapcsolatos várakozást.

Megosztás

Itt a döntés: nincs változtatás

A Fed a várakozások szerint nem változtatta az irányadó kamat, az maradt az 5,25 és 5,5% közötti célsávban. A jegybank ezzel nem okozott meglepetést, a piac biztosra vette, hogy nem lesz ma lépés.

Megosztás

Mindjárt jön a Fed idei első kamatdöntése

A várakozások szerint a jegybank nem módosít ma az irányadó kamaton, de a kommunikáció nagyon fontos lesz, ugyanis a piac az első vágás lehetséges idejét találgatja.

Cikkünk este 8 után folyamatosan frissül. A devizapiaci és részvénypiaci fejleményeket két másik cikkben követjük, ezeket belinkeljük a cikkfolyamba. A mai esemény tétjével kapcsolatban lásd a szinten belinkelt felvezetőnket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás

Stagnálással várja a dollár a kamatdöntést

Az, hogy letett a kormány a hitelek referenciakamatának megváltoztatásáról, illetve a vártnál kisebb kamatemelést hajtott végre az MNB kedd reggel óta jelentős forinterősödést váltott ki. Erre tett még rá egy lapáttal szerdán a holnapi EU-csúccsal kapcsolatos híráramlás, amely azt sugallta, hogy a súlyos feszültségek mellett lehet közeledés a magyar kormány és a többi tagállam között az ukrajnai csomag ügyében, igaz ma estig még nem volt konkrét megállapodás. Mindezek nyomán, és a dollár nemzetközi piaci gyengülése mellett a forint szerda kora estére 384 alá bukott az euróval, illetve 353 körülig a dollárral szemben. Ma este a Fed kamatdöntésére, illetve a holnapi EU-csúcs előtti informális vacsorára kell figyelni, ami az ukrajnai támogatási programbeli különutas magyar álláspont miatt kiemelt jelentőségű.

Stagnálással várja a dollár a kamatdöntést
Megosztás

Esnek az amerikai piacok a Fed kamatdöntése előtt

Eséssel zárt Európa, a tengerentúlon is esést láthatunk a technológiai óriásvállalatok csalódást keltő negyedéves gyorsjelentéseinek köszönhetően. Magyar idő szerint este érkezik a hét legfontosabb gazdasági eseménye, aminek komoly piacmozgató hatása lehet. A várakozások szerint most egy ideig szinten marad az amerikai kamatszint, azaz nem számít ma változásra a piac, ennek ellenére a jegybank kamatpályával kapcsolatos üzenetei hozhatnak komolyabb kilengéseket a deviza és részvénypiacokon is.

Esnek az amerikai piacok a Fed kamatdöntése előtt
Megosztás

Hosszú idő után jöhet a kamatvágások kora: fontos nap lesz a mai

A befektetők szerte a világon azt találgatják, hogy már márciusban megkezdi-e a kamatvágásokat a Fed. A sietős és a késleltetett kamatvágás mellett is szólnak könnyen elfogadható érvek, a piac is nagyon megosztott. Ma este kicsit közelebb kerülhetünk a válaszhoz, ma tartja ugyanis idei első kamatdöntését az amerikai jegybank. Ha a Fed nyitva akarja hagyni a márciusi vágás lehetőségét, akkor már most kell valamilyen utalást tennie erre, a piac pedig a szokásokhoz híven ki van éhezve a Fed jelzéseire. Félmondatok, elejtett szavak hozhatnak heves piacmozgásokat ma este.

Hosszú idő után jöhet a kamatvágások kora: fontos nap lesz a mai
Holdblog

A részvénybefektetés nem ázik be!

HOLD After Hours. Szőcs Gáborral value befektetőket sajnálunk, Karácsony Tamással gyrosokat árnyalunk és Kovács Szilárddal pedig benézünk a Bridgewaterhez. Jó szórakozást! 00:45    Hajrá

Kiszámoló

Temetés: készülj fel előre

Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címszó alatt. Az embereket igazán három eseménnyel lehet nagyon megkopasztani, amikor nem tudnak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mi folyik a magyar rendelőkben? Ítéletet mondtak a betegek

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?