Előfizetői tartalom

Kijózanító felfedezést tett a közgazdász: messze lehet még a kamatvágás Európában

Portfolio
Az Európai Központi Bank infláció elleni harcában nagy figyelmet fordít a bérdinamikára, a túlzott béremelkedés ugyanis inflációs kockázatot hordoz magában. Christine Lagarde elnök szerint Európában mérséklődik a bérnyomás, csakhogy ezt olyan adatokra támaszkodva állítja, amelyek nem nyilvánosak. A Commerzbank elemzői megkísérelték feltárni a bérfolyamatokat a kontinensen, és arra jutottak, hogy nem feltétlenül ennyire örömteli a helyzet.

Az EKB első kamatcsökkentése és a további kamatpálya szempontjából a jegybank számára elengedhetetlen, hogy a bérek emelkedése lassuljon. Lagarde elnök az EKB legutóbbi sajtótájékoztatóján több mutatóra is utalt, amelyek véleménye szerint a bérnövekedés stabilizálódásáról árulkodnak. Állításai azonban főként nem publikált adatokon alapulnak. Philip Lane vezető közgazdász és Isabel Schnabel, az EKB Kormányzótanácsának tagjanak grafikonjai alapján a Commerzbank összeállította a megfelelő adatsorokat.

ám ezek arra utalnak, hogy a bérek továbbra is erőteljesen emelkednek, nem pedig lassulnak.

Kérdéses, hogy az EKB áprilisban a piac várakozásainak megfelelően csökkenteni fogja-e a kamatokat mindezt látva. Az EKB Kormányzótanácsának legtöbb tagja bízik abban, hogy az infláció jó irányba halad, és középtávon a 2%-os cél felé tart. Még a Bundesbank elnöke, Nagel is meg van győződve arról, hogy az EKB "megszelídítette a fenevadat".

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés