Súlyos ára lehet a mostani enyhe időjárásnak
Gazdaság

Súlyos ára lehet a mostani enyhe időjárásnak

Portfolio
Jelentős károkat okozhat a hazai agráriumban, ha a mostani tavaszi időjárás után hirtelen újra ismét a fagyni kezd. Az éghajlatváltozásra azonban már Magyarországon is felkészültek a szakemberek - írja az Infostart.

A jelenlegi, az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő komoly károkat okozhat a hazai növényvilágban, ha azt egy hirtelen lehűlés és fagy kíséri. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítói osztályának elnöke az InfoRádióban azt mondta, a fák jelenleg kényszernyugalmi időszakban vannak, és bár a nedvkeringést és a rügypattanást a hirtelen támadt meleg beindíthatja, félő, hogy

hidegebb periódusok, sőt, erős fagyok is jöhetnek még. Akkor pedig rügykárosodással kell számolni.

Hozzátette, odafigyelnek az időjárásra, és időben jelezni fogják a problémát. Megjegyezte, hogy az utóbbi időben nagyon sok mediterrán nemesítésű gyümölcs került be az országba, amelyek nem bírják ezeket az időváltozásokat. Mint mondta, ha visszaállítják ezeket a fajtakísérleteket, akkor egy idő után meg lehet mondani, hogy Magyarországon mely fajok alkalmasak a termesztésre és milyen technológiákat kell alkalmazni a sikerhez.

A hazai tájnak megfelelő nemesítésű fajtákat kell alkalmazni, és ez is egy kis segítség lehet a klímaváltozás kezelésében.

Nem minden növény rendelkezik mély nyugalmi állapottal, ezek főként trópusi vagy szubtrópusi származásúak. Ezeket nagyobb veszély fenyegeti, hiszen egy ilyen meleg időszak után érkező fagy komoly pusztítást okozhat.

Orlóci László, a Füvészkert igazgatója elmondta az InfoRádióban: sokféle mélynyugalmi állapotú növény létezik. Azok, melyeknek rövid ez az állapota, ilyenkor megmozdulnak és a később érkező hidegtől károsodhatnak. Ám azok a fajták, amik hosszú mélynyugalmi állapotúak, ilyen korai melegeknél még meg sem mozdulnak, nem tapasztalható náluk semmilyen életjel. Elmagyarázta, ez a meleg még nem indította el bennük a nedvkeringést, és így nem is veszélyeztetettek a későbbi hideggel szemben.

A klímaváltozás hatására a hazai kertekből eltűnhetnek a tuják, miközben elterjedhetnek akár a pálmafák is.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Komka Péter

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.