Megmaradt az EU létező legjobb hitelminősítése, noha duplázódhat az adóssága
Gazdaság

Megmaradt az EU létező legjobb hitelminősítése, noha duplázódhat az adóssága

MTI
Bár három év alatt duplázódhat az Európai Unió nevében kibocsátott adósságállomány, és a követelésportfoliójának minősége is romolhat, de továbbra is a létező legjobb, AAA, hosszú távú, hitelminősítést hagyta érvényben az EU-nak a Fitch Ratings stabil kilátással. A döntést elsősorban azzal indokolta, hogy az uniós tagországok erőteljesen elkötelezettek, ha az EU-t pénzügyileg meg kell segíteni, ami a koronavírus-válság utáni pénzügyi keret, a munkaerőpiaci támogató program és legutóbb Ukrajna támogatása ügyében is látszott.

A nemzetközi hitelminősítő a londoni bejelentéshez fűzött elemzésében kiemeli: az "AAA" osztályzat elsősorban az ugyancsak "AAA" szuverén besorolással nyilvántartott uniós gazdaságok - Németország, Hollandia, Svédország, Dánia és Luxemburg - pótlólagos uniós költségvetés-finanszírozási képességére és hajlandóságára alapul, arra az esetre, ha e finanszírozás szükségessé válik az adósságtörlesztés teljesítéséhez.

A Fitch hangsúlyozza, hogy az elit "AAA" osztályzattal ellátott EU-tagországok a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) alapján kiszámított uniós költségvetési befizetések 36,7 százalékát adják az idén.

A hitelminősítő elemzése szerint a koronavírus-járvány következményeinek felszámolására Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett uniós helyreállítási alap, valamint a koronavírus-járvány miatt megnövekedett munkanélküliség csökkentését célzó uniós program (SURE) finanszírozására felvett hitelek révén az Európai Unió teljes kötelezettségállománya 2023 végén 458 milliárd euró volt az egy évvel korábban mért 355 milliárd, illetve a 2021 végén elért 235 milliárd euró után.

A Fitch Ratings közölte: várakozása szerint az Európai Unió adósságállománya 2026 végére meghaladhatja a 900 milliárd eurót.

A cég szerint ugyanakkor az EU "AAA" osztályzata ellenállóképes a megnövekedett adósságteherrel szemben, tekintettel arra, hogy e kötelezettségek növekedését ellentételezi a tagországok által biztosított erőforrások jelentős bővülése.

A Fitch Ratings hangsúlyozza mindazonáltal azt is, hogy az EU kinnlevőség-portfóliójának átlagos besorolási minősége 2022-ben "BBB"-re gyengült az addigi "BBB plusz"-ról, tekintettel a "BBB" besorolású Olaszországnak nyújtott megemelt, 23 milliárd eurós folyósításokra, valamint a "CC" - vagyis rendkívül mélyen spekulatív - osztályzatú Ukrajnának nyújtott 18 milliárd eurós segítségre.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint az Európai Unió követelésportfóliójának minősége még tovább gyengül az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomag részeként 2024-2027-re tervezett további finanszírozások miatt.

Az elemzés megismétli ugyanakkor, hogy a Fitch megítélése szerint erőteljes a tagországok elkötelezettsége az EU-nak nyújtandó pénzügyi támogatás mellett, és ezt alátámasztja az uniós gazdaságok által az EU-nak biztosítandó erőforrások jelentős emelésére tett kötelezettségvállalás.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a "mágikus hetes" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!