Előfizetői tartalom

Megmaradt az EU létező legjobb hitelminősítése, noha duplázódhat az adóssága

MTI
Bár három év alatt duplázódhat az Európai Unió nevében kibocsátott adósságállomány, és a követelésportfoliójának minősége is romolhat, de továbbra is a létező legjobb, AAA, hosszú távú, hitelminősítést hagyta érvényben az EU-nak a Fitch Ratings stabil kilátással. A döntést elsősorban azzal indokolta, hogy az uniós tagországok erőteljesen elkötelezettek, ha az EU-t pénzügyileg meg kell segíteni, ami a koronavírus-válság utáni pénzügyi keret, a munkaerőpiaci támogató program és legutóbb Ukrajna támogatása ügyében is látszott.

A nemzetközi hitelminősítő a londoni bejelentéshez fűzött elemzésében kiemeli: az "AAA" osztályzat elsősorban az ugyancsak "AAA" szuverén besorolással nyilvántartott uniós gazdaságok - Németország, Hollandia, Svédország, Dánia és Luxemburg - pótlólagos uniós költségvetés-finanszírozási képességére és hajlandóságára alapul, arra az esetre, ha e finanszírozás szükségessé...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés