Európai lég- és rakétavédelem: amerikai, francia vagy német védőernyő lesz a fejünk felett?
Gazdaság

Európai lég- és rakétavédelem: amerikai, francia vagy német védőernyő lesz a fejünk felett?

Az ukrán háború járulékos folyományaként valamennyi európai ország ráébredt saját sebezhetőségére, különösképp a levegőből érkező fenyegetésekkel szemben. Mérvadó amerikai tanulmányok szerint az orosz ballisztikus és cirkálórakéták ellen az európaiak képességbeli hiányosságai vélhetőleg tartósak lesznek: minden megkérdezett szakértő szerint súlyos a helyzet, vita csak azon van, hogy vajon rövid vagy hosszú távon súlyosabb-e. Nem csoda, hogy különösen nagyot durrant Donald Trump egykori amerikai elnök és jelenlegi elnökjelölt kijelentése, miszerint az ingyenélőnek tartott európai szövetségesek feje fölött eltűnhet az amerikai védelem. S a szokásosnál nagyobb figyelmet keltett Emmanuel Macron francia elnök utalgatása, hogy a francia nukleáris elrettentés amolyan közös európai atomvédőernyőként funkcionálhat. A gyakorlatban viszont most nem Washington a legaktívabb e téren, s nem is Párizs, hanem… Berlin.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Hepciáskodás itt és ott

A francia elnökök időnként megpendítik, hogy a nemzeti védelmük alapjául szolgáló nukleáris csapásmérő erő így vagy úgy, de Európa egészét védheti. Ezt két okból teszik: egyrészt ezzel szeretnének lendületet adni az európai védelempolitikának, amihez rajtuk kívül hagyományosan senkinek sem fűlik a foga. Másrészt jeleznek, elsősorban Berlin felé, hogy egy ilyen közös politikában Párizsnak értelemszerűen főszerep jutna.

A francia atomarzenál teljes vagy részleges „európaizálásának” ötletével azonban több gond van. Politikailag összefonódik a francia államstruktúra és az atombomba: a köztársasági elnök a nyugati demokráciákban szinte példátlan legitimációval és hatalommal rendelkezik, mert ő az, aki „az atomtűz elindításával a nemzet sorsát a kezében tartja”. Technikailag az óriási felelősséget aránytalanul rövid reakcióidővel ötvöző nukleáris forgatókönyv az egy személyes döntéstől lesz hiteles: „a teve egy olyan ló, amelyet egy bizottság tervezett” jelenség az atomstratégiákba nehezen fér bele. Végezetül geopolitikailag nehéz eladni a kollektivizáló logikát, melyben a francia elnök esetleges hebrencskedése következtében Madridot, Brüsszelt, Rómát érhetné megsemmisítő válaszcsapás.

Ettől még a francia felvetés mostanság a korábbinál jóval figyelmesebb hallgatóságra talál. Mégpedig azért, mert Donald Trump választási győzelmének már a gondolatára is Európa-szerte eluralkodik a félsz. A republikánus elnökjelölt kampánygyűlésein újra és újra megismétli a hivatali ideje alatt sokat hangoztatott tételt: az a szövetséges, aki nem fizet maga is rendesen bele, nem érdemli meg az amerikai védelmet.

Trump most jó lókupec módjára rá is tett egy lapáttal, mondván: még biztatná is Putyint a támadásra. Erre persze kitört a pánik. Két dolgot feledve, legalábbis látszólag. Először is: Trump nagyotmondó stílusa nem újdonság – a botránykeltés nála tárgyalási alap. A NATO-t a 2017-ben kezdődő elnöksége elején is megfenyegette, így elérte, hogy az európaiak az addig elutasított USA-kérésekre rábólintsanak, majd megjegyezte: „most már jobban kedvelem a NATO-t, mert nagyon rugalmasak”. Másodszor: a Trumpnak tulajdonított tranzakciós logika a NATO-n belül diszkrétebben bár, de folyton jelen volt. Obama védelmi minisztere 2011-ben sokkolta az európaiakat, amikor nyíltan is az értésükre adta: az USA-nak „fogytán a türelme”,

s „a jövőben könnyen úgy ítélheti, hogy immár nem térül meg a NATO-ba helyezett befektetése”.

Berlin és az Európai Égi Pajzs

Az atomháborút távol tartani hivatott nukleáris elrettentés (magyarán: az ellenfél azért nem küld ránk atomrakétát, mert tudja, hogy válaszként egy ugyanolyan érkezne hozzá) kiegészítéseként jut szerep a különböző típusú rakéták, drónok, lövedékek ellen védőburkot biztosítani hivatott légvédelmi rendszereknek.

Németország 2022 augusztusában állt elő a tervvel, miszerint európai partnerekkel együttműködésben, a NATO szárnyai alatt építene ki egy többlépcsős lég- és rakétavédelmi rendszert. Ez lesz majd az Európai Égi Pajzs (European Sky Shield Initiative, ESSI), melybe épp csak a területen legtapasztaltabb – épp ezért konkurens – Franciaországot és Olaszországot nem hívta meg Berlin. Párizs és Róma mondjuk aligha ment volna: közös Mamba elfogórakéta-rendszerük ugyanis kimaradt a német tervből, mely helyette rövid távra a német IRIS-T-vel, hosszú távra az izraeli-amerikai Arrow-val, a kettő között pedig az amerikai Patriottal számol.

A koncepció több sebből vérzik:

  • technikailag délibáb (nincs 100%-os védelem, különösen nem ilyen óriási területen),
  • politikailag rémálom (ismét előkerül a bizottsági teve esete),
  • és főleg: Európa védelmi önállóságát aláássa a német terv.

Olaf Scholz kancellár úgy harangozta be, mint „kiváló példáját annak, hogy mit is értünk a NATO európai pillérének erősítése alatt”. Nos, amennyiben erre az ESSI a minta, akkor az további függőséget jelent Európa számára. Amerikai elemzések is felhívják rá a figyelmet, hogy a rendszer főbb elemeinek külső forrásból történő beszerzése „a hadiipari és technológiai bázist veszélybe sodorja”.

Macron elnök tavaly a párizsi repülési szakkiállításon azt mondta:

Amit Európán kívülről szerzünk be, az magától értetődően bizonytalanabbul áll rendelkezésünkre: egy harmadik ország időbeosztásának, várólistájának, prioritásainak és engedélyezési eljárásainak van alárendelve.

S valóban: az izraeli Arrow eladását Washington hónapokon át késleltette (míg a legkedvezőbb feltételeket sikerült kialkudnia az amerikai cégek részvételére). Korábban a Patriottal pedig Berlin első kézből megtapasztalta, hogy az általa vásárolt elfogórakéta képességeiről nem kap pontos információkat. A szimulációs modellt csak Amerikában, amerikai személyzet használhatta, és a beletáplált fenyegetés-forgatókönyvet előzetesen jóvá kellett hagyatni a Pentagonnal.

Az EU setesuta kezdeményezései

Az Európai Unió most az ESSI és a benne rejlő függőségi kockázatok amolyan ellenpontozásaként mutatja be az e téren egyébként 2019 óta folyó kezdeményezéseit. Thierry Breton hadiiparért felelős EU-biztos tavaly egy konferencián úgy fogalmazott, hogy

ezek „egy ténylegesen európai lég- és rakétavédelmi pajzs építőkövei”.

S hogy mik ezek az építőkövek? Franciaország, Olaszország, Hollandia, Portugália és Finnország (később csatlakozott hozzájuk Németország) az EU keretei közt indította el a TWISTER rövidítésű, az ellenséges rakéták korai észlelését és azok saját elfogórakétákkal történő semlegesítését magában foglaló programot. Ez azután két ágra bomlott.

A Bizottság által kezelt Európai Védelmi Alap finanszírozására igényt tart egyrészt az űrbe telepített korai rakéta-előrejelzési képességeket létrehozni hivatott ODIN’S EYE, mely 2021-ben nyert pályázatot, annak a német OHB-nak a vezetésével, mely a Galileo műholdas navigációs rendszer fejlesztése során egyébként csúfos kudarcot vallott. Az elfogórakéta kidolgozására pedig 2022-ben a HYDEF programmal kapott szerződést a spanyol SENER Aerospacial által vezetett konzorcium.

A döntés azonnal botrányba torkollott. A SENER-nek ugyanis rakéták terén nagyjából nulla tapasztalata volt, míg a pályázatban vesztesként kihozott MBDA francia-brit-német-olasz konszern köztudottan erre specializálódott. A HYDEF-ben hiába a német Diehlé a technikai irányítás, ilyen kaliberű projektnél a tudásuk összesítve is vajmi kevés: nemrég már arról szóltak a hírek, hogy kénytelenek lesznek Izraeltől kérni segítséget. Az általános felháborodásra való tekintettel a Bizottság egy évvel később az MBDA HYDIS projektjét is támogatandónak ítélte – azzal, hogy reményei szerint később egybeolvadhat a két program.

Az eddigiek viszont az EU hadiipari ténykedésének több hibás alapvetésére is rávilágítottak.

Egyrészt bárhogy is igyekszik, a Bizottság továbbra sem tud túllépni önnön beidegződésén, miszerint a versenypolitikát a stratégiai megfontolások fölé helyezi. Nem veszi észre, amikor a kevésbé kompetens szereplők mesterséges erősítése helyett inkább a nemzetközileg is helytállni képes ún. európai bajnokok számára kellene teret engedni. Emögött egy már-már filozófiai probléma rejlik. A kiválóság megbecsülése helyett egy tévesen felfogott, erőltetett egyenlőségideológia, melyben a tagállamok közötti különbségek tompítása érdekében a Bizottság inkább a lefelé nivellálást választja.

Német mesterterv?

Egyelőre viszont akárhonnan nézzük, Berlin profitál a legtöbbet mindebből.

Németország a NATO és az EU kezdeményezéseinek keresztmetszetében remekül pozícionálja magát.

A szövetség ballisztikus rakétavédelmi programjának központja a ramsteini légitámaszponton van, az ESSI pedig lényegében a Berlin által a NATO-ban javasolt ún. keretnemzeti koncepció kiterjesztett megvalósítása: immár húszegynéhány ország tömörülését Berlin koordinálja, s az első nagy szerződés, a NATO beszerzési ügynökségének égisze alatt idén januárban nyélbe ütött 5,5 milliárd dolláros közös német-holland-román-spanyol Patriot-vásárlás 1000 darab rakétáját Bajorországban gyártják majd. Mindeközben a Diehlen keresztül Berlin viszi a prímet a HYDEF-projektben, ám arra is ügyelt, hogy azért a vetélytárs HYDIS-ben is részt vegyen, így mindkét EU-s program további alakulásába beleszólása legyen.

S hogy mi a célja mindezzel? Valamennyi említett kezdeményezés hivatalosan kettős célt követ. Egyrészt az orosz rakétafenyegetéssel szemben (beleértve a hiperszonikus eszközöket is, erre utal az EU-projektek nevében a „HY” kezdet) fel kell turbózni az európai képességeket. Másrészt ezeknek akkor is működniük kellene, ha Amerika esetleg épp nem állna ki teljes mellszélességgel szövetségesei védelmében.

A mostani projektek jó ideig egyik vonalon sem kecsegtetnek túl sok reménnyel. Berlinnek azonban valami egészen más is jár közben a fejében: az Európán belüli erőviszonyok átrendezése.

Az integráció stabilitásának kezdettől az volt a kulcsa, hogy a német gazdasági túlsúlyt a francia diplomáciai-katonai ütőkártyák ellensúlyozták és vice versa.

Az utóbbi időben Németország az „európaizálás” jelszavával frontális támadást intézett a francia előnyök felszámolására.

Ebbe a sorba illeszkedik a hadiipari kezdeményezésekben, azokon belül is a stratégiailag különösen érzékeny lég- és rakétavédelemben tanúsított fokozott aktivitása.

A gond csupán az, hogy ezeken a területeken a hagyományos francia fölény szándékos leradírozása az európai pozíciók kollektív gyengülését hozza magával. Erre pedig a jelen geopolitikai helyzet nem feltétlenül a legalkalmasabb pillanat.

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.
Az írás a szerző saját szakmai véleményét tartalmazza, s nem feltétlenül tükrözi a Foreign Policy Research Institute, valamint a Portfolio szerkesztőségének álláspontját. Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait avelemeny@portfolio.hu címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás