Súlyos szavak az olajvezértől: ez egy kudarc, fel kell hagyni a fantáziálással

Portfolio
A Saudi Aramco vezérigazgatója, Amin Nasser az S&P Global energiakonferencián hangsúlyozta, hogy az energetikai átállás kudarcot vallott, és felhívta a figyelmet arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet növekedése miatt reális befektetési stratégiára van szükség, nem pedig az olaj és gáz kivonásáról történő fantáziálásra - közölte a Cnbc. .

Amin Nasser kifejtette, hogy az energetikai átállás jelenlegi stratégiája nem váltja be a tőle várt eredményeket: a cégvezér szerint a politikai döntéshozóknak felül kellene vizsgálniuk az olaj és gáz fokozatos kivonására vonatkozó terveiket, tekintettel arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet várhatóan tovább növekszik.

Nasser hangsúlyozta, hogy öt "kemény valóság" áll az átállási stratégia újragondolása mögött, a javaslata szerint realisztikusabb keresleti előrejelzésekre alapozva kellene befektetni a fosszilis tüzelőanyagokba. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet csúcspontja 2030-ra várható, de Nasser ezt kétségbe vonta, kiemelve, hogy az IEA előrejelzései elsősorban az amerikai és európai piacokra koncentrálnak.

Nasser megjegyezte, hogy bár az elmúlt évtizedekben jelentős beruházások történtek alternatív energiaforrásokba - több mint 9,5 ezermilliárd dollár értékben - ezek nem voltak képesek jelentős mértékben csökkenteni a szénhidrogének használatát. Jelenleg a szél- és napenergia kevesebb mint 4%-ot tesz ki a világ energiaellátásából, míg az elektromos járművek elterjedtsége a cégvezér szerint alacsonyabb, mint 3%. A globális energiamixben a szénhidrogének aránya csak csekély mértékben csökkent: 83%-ról 80%-ra, emeli ki Nasser, ugyanakkor a globális kereslet napi 100 millió hordó kőolaj-egyenértékkel nőtt. Kiemelte továbbá, hogy a földgáz mennyisége is jelentősen, 70%-kal nőtt.

Nasser szerint fontos lenne nagyobb figyelmet fordítani az olaj- és gázszektor kibocsátásának csökkentésére is. Megemlítette, hogy az elmúlt 15 év hatékonyságnövelése közel napi 90 millió hordó kőolaj-egyenértékkel csökkentette a globális energiaszükségletet.

Végül Nasser rámutatott arra is, hogy a fejlődő országokban várhatóan növekedni fog az olaj- és gázkereslet, ahogy ezekben a nemzetekben javulnak az életszínvonalak. Ezek a nemzetek jelenleg kevesebb mint 5%-ot kapnak a megújuló energiákra irányuló beruházásokból. Az újabb fajta energiaforrások és technológiák bevezetését gazdaságilag versenyképes és megfelelő infrastruktúrával rendelkező régiók esetén javasolta a vezető.

A fentiek tükrében így fogalmazott Nasser: "Sürgősen szükség van az átmeneti stratégia újraindítására, és az én javaslatom a következő:

el kell engednünk az olaj és a gáz fokozatos kivonásának fantáziáját, és ehelyett a reális keresleti feltételezéseknek megfelelően kell befektetnünk ezekbe.

Címlapkép forrása: Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF