Veszélyben a fiatalok élete a Nobel-díjas professzor szerint - Az USA vezetése semmit sem tesz értük
Gazdaság

Veszélyben a fiatalok élete a Nobel-díjas professzor szerint - Az USA vezetése semmit sem tesz értük

Az igazságszolgáltatási rendszer egy olyan fontos mechanizmus, amelyen keresztül a nyilvánosság felelősségre vonhatja a megválasztott vezetőket. A szavazásra még nem jogosult fiatalok számára szinte ez az egyetlen lehetőség erre. Emiatt még inkább felháborító a Biden-kormányzat azon kitartó erőfeszítése, amellyel a fiatal aktivisták által benyújtott klímavédelmi keresetet kívánja blokkolni.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Miközben a klímaváltozásért mindannyian nagy árat fizetünk, a mai gyerekeknek és fiataloknak sokkal rosszabb körülményeket kell majd elviselniük, és sokkal hosszabb ideig. Valójában a klímaváltozás csak tovább fog fokozódni az életük hátralévő részében, ha nem változtatunk a dolgok menetén. Éppen ezért fiatal amerikaiak egy csoportja 2015-ben pert indított az Egyesült Államok ellen, követelve, hogy a kormányzati döntésekben felelősségteljesen vegyék figyelembe a klímaváltozás kérdését.

Én már jóval azelőtt nem fogok élni, mielőtt a klímaváltozás teljes hatásait lehet majd érezni, de a Juliana versus USA perkeresetet benyújtó 21 fiatal mindegyike látni fogja, hogy az élete alapvetően megváltozik. Amikor a jövőjük forog kockán, nem járható út arra kérni az amerikai gyerekeket, hogy várjanak, amíg elég idősek lesznek ahhoz, hogy a változásra szavazzanak.

Az igazságszolgáltatási rendszer (ha működik) fontos mechanizmus, amelyen keresztül a nyilvánosság felelősségre vonhatja a választott vezetőket. És a gyermekek számára most a 24. órában járunk, ez az egyetlen lehetőség a változás elérésére.

A klímaváltozás, amely a fiatalok szorongásának és depressziójának egyik fő oka, már most is hatással van az ifjúság fizikai és mentális egészségére.

A perkereset mögött álló 21 fiatal az összes amerikai számára képviseli ezt az ügyet. Mindannyiunknak joga van az élhető éghajlathoz, a tiszta levegőhöz és vízhez. Az amerikai kormány azonban ahelyett, hogy szabad utat engedne a pernek, úgy tűnik, hajthatatlanul ellenzi, hogy a fiatal felperesek bíróság előtt képviselhessék ügyüket. A kereset benyújtása óta eltelt kilenc év alatt a 21 fiatal és jogi csapatuk 14 alkalommal került szembe az amerikai kormánynak a per leállítására vonatkozó erőfeszítéseivel. (Disclaimer: pro bono szakértő tanú voltam az ügyben.)

A múlt hónapban a kormányzat hetedik alkalommal nyújtott be mandamus kérelmet a perben, amely egy olyan jogi taktikának számít, ami során a felsőbb bíróság elrendelheti, hogy egy alacsonyabb szintű bíróság ne tárgyaljon egy ügyet (ahelyett, hogy a szokásos eljárást követnék, amikor a felsőbb bíróság csak azután dönt az adott ügyben, ha azt az alacsonyabb szintű bíróságok már tárgyalták azt). Ez a lépés kisiklatja a bírósági eljárást, és megakadályozza, hogy a 21 fiatal bizonyítékait nyilvános bírósági tárgyaláson meghallgassák, és mérlegeljék.

A kormányzat lépése igen szokatlan abból a szempontból, hogy a bíróságok világszerte és az Egyesült Államokban is lehetővé teszik, hogy fiatal felperesek hasonló pereket indítsanak. Például egy másik ügyben, amelyet az Our Children's Trust nonprofit szervezet (amely amúgy a Juliana vs. USA ügyben a 21 fiatal alperest képviselve benyújtotta a keresetet) indított, egy montanai bíróság nemrégiben kimondta, hogy minden további tonna kibocsátott üvegházhatású gáz súlyosbítja a fiatal felperesek már így is súlyos alkotmányos sérelmeit.

A bíró ezért úgy döntött, hogy a kormányzati tisztviselőknek gondosan mérlegelniük kell ezeket a károkat, amikor fosszilis energiaforrásokra vonatkozó engedélykérelmeket vizsgálnak.

Miután a montanai legfelsőbb bíróság elutasította a montanai állam azon kérelmét, hogy szüneteltessék a mérföldkőnek számító ítélet végrehajtását, az állami hivatalok már dolgoznak az új előírás alkalmazásán.

A Juliana versus USA per a maga módján szintén jogtörténelmet írt: az Egyesült Államokban még egyetlen más perben sem nyújtottak be hét mandamus kérelmet. Ahogy azt a felperesek megjegyezték, „a több mint 40 ezer olyan polgári ügy közül, amelyben az amerikai állam az igazságügyi minisztérium által képviselt alperes", csak a Juliana-per esetében „próbálta a főügyész-helyettes megakadályozni a tárgyaláson a bizonyítékként benyújtott dokumentumok vizsgálatát... pusztán azon az alapon, hogy a kormánynak túl sok pénzébe kerül az eljárás”.

Ahogy azt a montanai bíróság is elismerte, a klímaválság napról napra súlyosabbá válik. Minden egyes nap több szén-dioxid kerül a légkörbe, és az USA kormánya minden nap több tízmillió dollárt költ a fosszilisenergia-ipar támogatására. Ez kétszeresen is sokba kerül nekünk, mivel egyrészt megfizetjük az iparág szubvencionálását, másrészt kifizetjük azokat a környezeti és egészségügyi károkat is, amelyeket az okoz, hogy energiaszektorainkat tiszta és rendelkezésre álló megújuló energiaforrások helyett erősen szennyező energiaforrásokkal működtetjük.

Ha az ügy perköltsége túl magas a kormány számára, az részben azért van, mert a kormány kilenc éve küzd a 21 fiatal hangjának elfojtásáért.

Valójában, ha a kormányzat tovább tologatja az ügyet, azzal csak növeli a várható perköltségeket. Ráadásul számításom szerint az elmúlt kilenc év késedelmei során felmerült környezeti költségek jóval magasabbak, mint a kormányzat által emlegetett költségek.

Itt nem arról van szó, hogy a kormányzat azt mondhatná: „Mi nem avatkozunk az igazságügyi minisztérium ügyeibe”. Ebben az esetben a kormányzat az alperes, és teljes felelősséggel tartozik a főügyész-helyettes tevékenységéért. Az ügy legjobb kimenetele – erkölcsi, gazdasági és környezetvédelmi szempontból – az lenne, ha a kormányzat megegyezne a fiatalokkal, akik csak azt szeretnék, ha a kormányzat a politikai döntések meghozatalakor figyelembe vegye a klímaváltozás rájuk és a későbbi generációkra gyakorolt hatásait. Ez annyira kézenfekvő, hogy sokat ezen nem kell gondolkodni.

Ha a kormány valamilyen különös okból nem akar megegyezni, akkor legalább azt kellene engednie, hogy az ügy bíróság elé kerüljön.

Az Egyesült Államok alkotmánya és bírósági rendszere hatékony eszköz annak formálására, amit a demokrácia nyújt a fiataloknak, akiknek nincs szavazati joguk egy olyan, az emberek életet is veszélyeztető, hosszú távú kérdésben, mint a klímaválság.

A 21 fiatal tudja, hogy ha a főügyész-helyettesnek ismét sikerül elhalasztania a bírósági tárgyalást, akkor továbbra is tehetetlenek maradnak abban, hogy megakadályozhassák a kormányzatot a probléma további súlyosbításában. Amilyen sürgető a klímaválság kezelése, ugyanannyira sürgős lenne – most azonnal – annak megakadályozása is, hogy a főügyész-helyettes arra kérje a fellebbviteli bíróságot (Ninth Circuit Court of Appeals) vagy a Legfelsőbb Bíróságot, hogy utasítsa el az ügyet, amivel gyakorlatilag megtagadnák a fiatal felperesektől a bírósági tárgyaláshoz való jogot.

Ki kell állnunk a 21 fiatal mellett. Ebben az esetben a késleltetett igazságszolgáltatás valójában megtagadott igazságszolgáltatást jelent.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

Joseph E. Stiglitz
A Columbia Egyetem Nobel-díjas közgazdászprofesszora. 2001-ben kapta a közgazdasági Nobel-díjat. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 1995-ös jelentésének vezető szerzője, amely szervezet 2007-ben béke Nobel-díjat kapott. Bill Clinton adminisztrációja idején 1995-1997 között az amerikai elnök gazdasági tanácsadó testületét vezette. A Világbank alelnöke és vezető közgazdásza volt 1997-2000 között. Kutatásai többek között a jövedelmi egyenlőtlenségek, a klímaváltozás, a vállalati kormányzás (corporate governance) és a globalizáció kérdéseire irányulnak.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás