Előfizetői tartalom

Válságtól az összefogásig: Európa energiajövője a tét

Az energiaválság rávilágított a viszonylag jól integrált európai uniós villamosenergia- és gázpiacok ellenálló képességére és ellátás-biztonsági előnyeire. Paradox módon azonban a válság lökést adott a nemzeti rendszerek elkülönülése felé mutató tendenciának is. Az energia- és klímapolitikai célok elérése érdekében a tendenciát meg kell fordítani, és fokozni szükséges a széttöredezettséggel szemben a megfizethetőség, ellátásbiztonság és fenntarthatóság területén egyaránt jelentős előnyöket kínáló nemzetközi együttműködést - hívja fel a figyelmet a Bruegel elemzésében.

A gázárak alakulásáról és a gázbeszerzési kilátásokról is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek:

Valami megtört

Az energiaválság jókora kihívást jelentett az EU villamosenergia-piacai számára is, azok azonban kiemelkedően jól teljesítettek. A nagykereskedelmi árak megfelelő jelzésként szolgáltak az áramexport és -import számára, így az egységesülő európai árampiac önmagában képes volt a határokon áthaladó áramlást az aktuális termelés és igények alapján optimalizálni, külön politikai intézkedések nélkül is. Emellett a magas árak a villamos energia és a földgáz iránti kereslet csökkentését is elősegítették Európában.

Ezek alapján úgy vélhetnénk, hogy a legtöbb uniós ország egyetért abban, hogy az EU integrált árampiacai megőrzésének és megerősítésének előnyei egyértelműek, ez azonban nem feltétlenül van így.

Bizonyos jelek alapján

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés