Itt a Fed kamatdöntése: Jerome Powell fontos bejelentést tett

Portfolio
A Federal Reserve magyar idő szerint este 7-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét és a makrogazdasági előrejelzéseket. A jegybank nem módosított az irányadó kamaton, az idei évre vonatkozó kamatelőrejelzése sem változott – utóbbinak nem sok híja volt. A jegybank szerint a gazdaság még a korábban várthoz képest is kevesebb karcolással fogja átvészelni az infláció elleni harcot – konkrétan nem vár érdemi lassulást a Fed –, az infláció elleni harc viszont picivel tovább tarthat, mint korábban gondolták.  Jerome Powell elnök megtartotta a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette a mennyiségi szigorítás közeljövőben várható kivezetését, valamint elmondta, hogy a vártnál magasabb infláció nem tántorította el a Fedet a jövőbeli kamatvágásoktól. Ám mielőtt meglépik a csökkentést, kell még pár biztató adat.

Véget ért az esemény - rövid összefoglaló

Véget ért Jerome Powell sajtótájékoztatója, a jegybankelnök a vártnál sokkal lazább hangnemet ütött meg. A kamat nem változott, a mennyiségi szigorítás kivezetését viszont elkezdte előkészíteni a Fed, részleteket még nem árultak el.

Az inflációval kapcsoltban Powell elmondta, hogy az továbbra is kedvezően alakul, de kell még néhány kedvező adat, mielőtt kamatot vághat a Fed. A januári és februári vártnál magasabb adatok nem változtattak az összképen, és ezek önmagukban nem térítik el a Fedet a várható kamatvágásról. Ugyanígy az elnök nem tulajdonított jelentőséget annak sem, hogy a reálgazdaság erős, elmondása szerint ez nem lesz akadálya a kamatvágásnak.

A jegybank előrejelzéseiben megemelte a GDP-növekedésre vonatkozó számokat, továbbra is lassú dezinflációt vár, és idén három kamatvágást jeleztek előre. Powell a kamatvágásokról semmi konkrétumot nem árult el, csupán annyit, hogy idén valamikor megtörténhet, és hogy nem döntöttek előre a következő ülések döntéseiről.

Összességében meglepő volt, hogy a Fed egyáltalán nem tulajdonít jelentőséget a vártnál magasabb inflációnak és az erős gazdasági adatoknak – legalábbis a kommunikáció ezt sugallta. Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy csak egy hajszálon múlott, hogy a kamatelőrejelzések mediánja a mostani előrejelzésben nem tolódott el a két vágás felé a decemberi háromról, vagyis a jegybankárok igenis érzékelik az inflációval kapcsolatos megnövekedett kockázatokat.

Most akkor közel van a Fed a kamatcsökkentéshez, vagy nincs?

Powell múlt héten a Kongresszusban azt mondta, hogy a jegybank már nincs messze attól a bizonyos bizonyítéktól az infláció csökkenéséről, ami ahhoz kell, hogy a Fed elkezdje a kamatcsökkentést. Powell meg is kapta a kérdést, hogy mit értett ez alatt, és kitart-e mellette. A jegybankelnök azt mondta, hogy ez egyszerűen azt jelenti, hogy az inflációs adatok jól alakulnak, de ennek továbbra is így kell lennie.

Várunk még néhány jó adatot

– mondta.

Mi a helyzet a digitális jegybanki dollárral?

"Azt gondolom, hogy ezzel kapcsolatban transzparensen kommunikáltunk. De akkor újra próbálkozom" – mondta Powell, kissé odaszúrva a kérdező újságírónak. Azt válaszolta, hogy a jegybank és a Kongresszus jelenleg vizsgálja az ügyet, és ez csak egy lehetséges eleme a jövőbeli pénzügyi rendszernek. "Folyamatosan vizsgáljuk ezt a lehetőséget, de én még nem tudom biztosan, hogy szükségünk van-e erre" – mondta.

Milyen adat adhatja meg a bizonyosságot a kamatvágáshoz?

A Fed az inflációs adatokra figyel, arra, hogy a folyamatok mit árulnak el. Ezen felül a gazdaság teljes képét nézi a Fed, de legnagyobb figyelmet az infláció kap – válaszolta Powell. A bérekkel kapcsolatos kérdésre azt mondta, hogy ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a 2%-os célhoz, arra van szükség, hogy a béremelkedés mértéke tovább lassuljon.

Még nem ismertek a mennyiségi szigorítás lassításának részletei

Powell szándékosan nem mondta el, hogy pontosan mikor kezdődik a mennyiségi szigorítás csökkentése, és milyen mértékben. "Ezekről csak most fogunk egyeztetni" – mondta. Azt is kifejtette, hogy a megfelelő időben, fokozatosan fogják kivezetni, hogy elkerüljék a piaci zavarokat. "Ez egy hosszú távú terv" – mondta.

Powell a mai ülésen korábban bejelentette, hogy a havi 95 milliárd dolláros mérleg-csökkentés ütemét hamarosan lelassítják.

Egyértelműen laza Powell hangneme

A beérkező adatok nem változtatták meg a képet, ami a következő: az infláció tartósan csökken a 2%-os cél felé, ez az út viszont néha rögös lesz. Most épp bukkanókat látunk – mondta, hozzátéve, hogy nem tudhatjuk, hogy valóban bukkanókkal van-e dolgunk, vagy tartós elakadást látunk. Ez csak később derül ki.

Powell egyértelműen galamb ma, azt az üzenetet küldi, hogy a Fed továbbra is a korábban kijelölt úton halad a kamatcsökentések felé, az átmenetileg lelassuló dezinfláció és az erős gazdaság sem tántorítja el ettől. A dollár tovább gyengült.

Az erős munkaerőpiac már nem elég, hogy a Fed elálljon a vágástól

Tavaly azt láttuk, hogy a munkaerőpiac erőteljesen bővült, elsősorban a külföldről beáramló munkaerőállomány miatt, emellett az infláció csökkenni tudott. Emiatt már nem aggódunk– mondta Powell, a munkaerőállomány erőteljes bővülése önmagában nem elég, hogy a Fedet eltántorítsa a kamatvágási tervektől.

Beszélt a pénzügyi feltételekről is, ezzel kapcsolatban is kifejezetten laza hangnemet ütött meg: noha több elemző azt várta, hogy Powell a laza pénzügyi feltételekre (például a részvényárfolyamokra) hivatkozva próbálja visszaszorítani a kamatcsökkentési várakozásokat, Powell azt mondta, hogy "a pénzügyi feltételek néha lazák, néha szigorúak." Nem tulajdonított tehát ennek sok jelentőséget.

Gyengül a dollár

Az eseménnyel egy időben a dollár gyengülni kezdett, már 0,4%-ot gyengült az euróval szemben. A mai eseményen Powell azt mondta, hogy az év elején közölt vártnál magasabb infláció nem változtat a Fed kilátásain. Emellett azt is bejelentette, hogy hamarosan elkezdenek egyeztetni a mennyiségi szigorítás leállításáról. Ezek hatására kezdhették eladni a dollárt.

Semmi konkrétumot nem árul el a kamatvágásokról

A kérdésekre válaszul Powell azt ismételgeti, hogy még nem látjuk biztosnak, hogy legyőztük az inflációt, de ha majd biztosak leszünk benne, lépni fogunk. Elmondta, egy ilyen jel lehet, ha például a munkaerőpiac határozottan enyhülne.

Többször elmondta már azt is, hogy a kockázatok kiegyensúlyozottak: a Fed nem akar sem idő előtt lépni, sem túl későn. A jegybank adatvezérelt jellegét hangsúlyozta, amikor azt mondta, hogy ma nem született semmilyen döntés a jövőbeli döntésekről.

Nem rémíti meg a Fedet a vártnál magasabb infláció

A januári infláció nagyon magas volt, de ennek alighanem szezonális oka volt. A februári szám magas volt, de nem annyira. Összességében az idei inflációs számok nem változtattak az összképen – mondta Powell. Ez kissé meglepő kijelentés az elnöktől, az infláció ugyanis mindkét hónapban a várt felett alakult, és ez aggasztani kezdte a közgazdászokat.

Nem reagáljuk túl ezeket a számokat

– mondta Powell.

"Elkezdtük az egyeztetést a mennyiségi szigorítás kivezetésének egyeztetéséről"

Powell elsütötte a híres "beszéltünk arról, hogy majd beszélünk a mennyiségi szigorítás csökkentéséről" fordulatot. A jegybankárok a mérlegpolitikát nagyon lassan változtatják, előtte ehhez hasonló felvezető üzenetekkel jelzik, hogy hamarosan lépni fognak. Ezzel akarják elkerülni a túlzott kötvénypiaci kilengéseket.

A Fed jelenleg havi 95 milliárd dollár értékben adja el eszközeit, a valóságban már most is kisebb ez az összeg. Powell azt mondta, hogy hamarosan a jövőben megfelelő lehet lassítani a mérlegleépítés ütemét. A jegybankelnök azt is elmondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy a mérlegleépítés a közeljövőben lelassul.

A közgazdászok számítottak erre a bejelentésre, a közleményben ennek még nyoma sem volt.

Idén valamikor jöhet a kamatvágás

Ha a folyamatok a jelenleg várt szerint alakulnak, akkor idén valamikor elkezdődhet a kamatcsökkentés – mondta Powell. Ez nem új üzenet, eddig is ez volt a jegybank állítása. Ezután elmondta, hogy a korai és túl nagy kamatcsökkentés erodálhatja az eddigi eredményeket, de ugyanúgy a túl kései kamatcsökkentés felesleges károkat okozhat a gazdaságnak. Megismételte, hogy a jegybank további bizonyítékokat akar, mielőtt úgy dönt, hogy megkezdheti a kamatcsökkentéseket.

Ebben gyakorlatilag semmilyen új üzenet nem volt.

A Fed elkötelezett az infláció leszorítása ÉS az erős gazdaság fenntartása mellett

A jegybankelnök azzal kezdte, hogy a Fed elkötelezett a kettős mandátuma mellett (már egy ideje nemcsak arról beszélnek, hogy az infláció leszorítása mellett tartanak ki), majd elmondta, hogy az infláció jelentősen csökkent, de még mindig magas. Eközben a gazdaság erős, a munkanélküliség alacsony.

Ezután a közleményben szereplő üzeneteket és az előrejelzés számait ismerteti (lásd lent).

Powell kezdi

Az elnök sajtótájékoztatójáról élőben tudósítunk, a legfontosabb üzeneteket leírjuk. Ám aki hallani is akarja Powellt, itt tudja követni:

Nincs meglepetés, de a java csak most jön

Ami eddig elmondható, az az, hogy a Fed megfelelt a várakozásoknak: az előrejelzésekből látszik, hogy a jegybank elhúzódó harcra számít az inflációval szemben, ami kissé – de tényleg csak kissé – hatott a Fed saját kamatvárakozásaira is. Összességében viszont továbbra is optimista a jegybank, sőt, ami a reálgazdasági kilátásokat illeti, egyre optimistább.

A nagy üzenetek Jerome Powell 10 perc múlva kezdődő sajtótájékoztatójára maradtak, a befektetők is kivárnak, az euró-dollár keresztben nincs nagy kilengés egyelőre.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Íme az előrejelzések

A Fed közzétette makrogazdasági előrejelzéseit. Mint ahogy az látszik, az idei növekedési előrejelzését jócskán felfelé módosította a Fed, vagyis arra számít, hogy a gazdaság még jobb állapotban vészeli át az infláció csökkenését, mint eddig hitték. Eközben az inflációs előrejelzést kissé felfelé módosították. A legérdekesebb viszont a kamatokra vonatkozó előrejelzés, ami idén nem változott, ám jövő évre és azután kissé magasabb kamatszintet prognosztizálnak.

Az előrejelzésből a vártnál elhúzódóbb infláció elleni harc képe látszik: ám ez a Fed várakozásai szerint még annyi növekedési áldozattal sem jár, mint eddig hitték.

Pedig eddig is kifejezetten optimista volt a jegybank azután, hogy 2023-ban még a jelentős lassulás volt az alapforgatókönyv.

A Fed előrejelzései
GDP-növekedés
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 március 2,1% 2,0% 2,0%
2023 december 1,4% 1,8% 1,9%
2023 szeptember 1,5% 1,8% 1,8%
Infláció (PCE)
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 március 2,4% 2,2% 2,0%
2023 december 2,4% 2,1% 2,0%
2023 szeptember 2,5% 2,2% 2,0%
Munkanélküliség
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 március 4,0% 4,1% 4,0%
2023 december 4,1% 4,1% 4,1%
2023 szeptember 4,1% 4,1% 4,0%
Kamat (A célsáv közepe)
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 március 4,6% 3,9% 3,1%
2023 december 4,6% 3,6% 2,9%
2023 szeptember 5,1% 3,9% 2,9%
Forrás: Fed, Portfolio

A dot plotból kiderül, hogy ugyan az idei kamatelőrejelzés nem változott, de nem sok híja volt: több tisztviselő is kettőre csökkentette az idei kamatelőrejelzését, ám ez nem volt elég ahhoz, hogy a medián is eltolódjon.

Itt a teljes közlemény

"A közelmúlt mutatói arra utalnak, hogy a gazdasági tevékenység szilárd ütemben bővül. A munkahelyek számának növekedése továbbra is erős, a munkanélküliségi ráta pedig alacsony maradt. Az infláció az elmúlt évben mérséklődött, de továbbra is magas" – kezdődik a Fed közleménye. Az erős gazdaságra történő utalás jelzésértékű: egyrészt a jegybank "büszkélkedhet" azzal, hogy a kamatemelései mellett a gazdaság továbbra is erős, másrészt az erős kereslet inflációs kockázatokat jelent. Mivel a Fed hisz a puha landolásban, azaz az infláció recesszió nélküli letörésében, az első értelmezés egyre hangsúlyosabb lehet.

"A bizottság arra törekszik, hogy hosszabb távon a maximális foglalkoztatottságot és a 2 százalékos inflációt érje el. A bizottság úgy ítéli meg, hogy a foglalkoztatási és inflációs célok elérésének kockázatai egyre jobban egyensúlyba kerülnek. A gazdasági kilátások bizonytalanok, és a bizottság továbbra is nagy figyelmet fordít az inflációs kockázatokra" – folytatódik a közlemény. A kockázatok kiegyensúlyozottsága arra utal, hogy a Fed már legalább akkora veszélyét látja annak, hogy a magas kamatok végül letörik a növekedést, mint hogy az infláció felpattan. A kockázatok egyensúlyba kerülése azt üzeni, hogy a kamatemelések befejeződtek és hamarosan kezdődik a kamatcsökkentés, de ez nem új üzenet.

"Céljainak támogatására a bizottság úgy döntött, hogy a szövetségi alapkamatláb célsávját 5,25-5,5 százalékon tartja. A szövetségi alapkamatláb célsávjának bármilyen módosítását mérlegelve a bizottság gondosan értékelni fogja a beérkező adatokat, a kilátásokat és a kockázatok egyensúlyát. A bizottság nem számít arra, hogy a célsáv csökkentése helyénvaló lesz mindaddig, amíg nem szerez nagyobb bizalmat abban, hogy az infláció tartósan 2 százalék felé halad" – írják, kiemelés tőlünk. A kiemelt mondat sem új üzenet, de a kamatcsökkentések előtt ez tekinthető a Fed fő állításának: a kérdés most az, hogy mikor kapja meg a jegybank azokat a bizonyítékokat, amelyekre alapozva elkezdheti a kamatcsökkentést. A mostani közleményben inkább a változatlanság a lényeg: a legutóbbi üléshez képest egyelőre nem lett biztosabb a Fed a sikerben, legalábbis a közleményből ez nem derül ki.

"Ezen túlmenően a bizottság folytatja a kincstári értékpapírok, valamint a vállalati adósságok és a i jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését, ahogyan azt korábban bejelentett terveiben leírta. A bizottság határozottan elkötelezett amellett, hogy az infláció visszatérjen a 2 százalékos célkitűzéshez" – ez is fontos üzenet, ugyanis egyes közgazdászok felvetették, hogy a Fed hamarosan elkezdi kivezetni a mennyiségi szigorítást, ezt pedig jóelőre elő kell jeleznie. Ma ez még nem történt meg.

"A monetáris politika megfelelő irányvonalának értékelése során a bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a beérkező információk gazdasági kilátásokra gyakorolt hatását. A bizottság készen áll arra, hogy szükség szerint kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a bizottság céljainak elérését. A Bizottság értékelései során az információk széles körét veszi majd figyelembe, beleértve a munkaerő-piaci helyzetre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó adatokat" – zárul a közlemény. Ebben a bekezdésben semmilyen új üzenet nincs, hónapról hónapra visszatér ez az elem a közlésben.

Itt a döntés

A várakozásoknak megfelelően a Fed változatlanul hagyta a kamatokat, az irányadó egynapos bankközi kamatláb 5,25-5,5% között marad. A döntés egyhangú volt.

A jegybank nem változtatott az idei kamatemlőrejelzésén sem: továbbra is három vágást prognosztizálnak 2024-re. A nagy kérdés igazán az volt, hogy a bizonytalan makrogazdasági adatok – főleg az inflációs helyet – miatt a jegybank csökkenti az idei évre vonatkozó kamatelőrejelzését, de ezt nem tette meg.

Az úgynevezett dot plot a jegybank döntéshozóinak véleményét tükrözi a kamatok várható alakulásáról. Ez csak egy előrejelzés, nem vehető biztosra, hogy a kamatok végül az előrejelzéseknek megfelelően alakulnak majd, mindenesetre pontos képet ad a Fed döntéshozónak jelenlegi várakozásáról.

Most azt prognosztizálják a jegybankárok, hogy a kamatok idén összesen 75 bázisponttal csökkennek.

Hamarosan jön a Fed kamatdöntése

A várakozások szerint a Fed ma nem módosít az irányadó kamaton, ám a várakozások szerint hamarosan megkezdik a kamatcsökkentést: a mai ülésen így mindenki arra figyel majd, hogy milyen jeleket küld a jegybank egy esetleges jövőbeli kamatcsökkentésről. Bővebben lásd felvezető írásunkat.

A Fed emellett makrogazdasági előrejelzéseket is közzétesz, ami tartalmazni fogja az inflációs és növekedési előrejelzés mellett a kamatokra vonatkozó prognózisokat is.

Az eseményt élőben követjük, cikkünk 7 óra után folyamatosan frissül. A devizapiaci és részvénypiaci reakciókat két külön cikkben követjük, ezeket belinkeljük ebbe a cikkfolyamba.

Címlapkép forrása: Getty Images

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Az elmúlt napokban vegyes mozgások jellemezték a tőzsdéket, a befektetők inkább kivártak az amerikai jegybank ma esedékes kamatdöntő ülése előtt. Ugyan tegnap az amerikai tőzsdék felpattantak, és ezek után a vezető ázsiai indexek is feljebb kerültek, Európában és az Egyesült Államokban már csak iránykeresés látszik. Ma este ismerteti kamatdöntését a Federal Reserve, majd a szokásos sajtátójákoztatón közli megállapításait Jerome Powell, a központi bank elnöke - az esemény hozhat nagyobb kilengéseket a piacon.

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Fontos szinten a forint, este dőlhet el az irányváltás

A keddi átmeneti gyengülés után szerdán két hullámban ismét gyengült a forint, az euró jegyzései 396 közelébe emelkedtek, aztán délután erőre kapott a magyar fizetőeszköz. A befektetők világszerte várják a Fed esti kamatdöntését, amely az óraállítás miatt a szokásosnál 1 órával hamarabb, már este 7-kor jön, majd fél 8-tól Jerome Powell Fed-elnök áll a kamerák elé. Az esti információk komoly kilengéseket hozhatnak a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, így a forint árfolyamában is.

Fontos szinten a forint, este dőlhet el az irányváltás

Már ma köddé válhatnak a kamatvágásról szőtt álmok

Csökken a júniusi kamatvágás valószínűsége, de még mindig azt árazzák a befektetők, hogy a Fed ekkor fog először kamatot vágni. Az szinte biztos, hogy a mai ülésen még nem változik a kamat, az már kevésbé, hogy a jegybank nem oszlatja el a júniusi vágásra vonatkozó várakozásokat. Az infláció ugyanis makacsabb a vártnál, a reálgazdaság továbbra is erős, így előfordulhat, hogy a ma érkező kamatelőrejelzés is kisebb csalódást okoz majd.

Már ma köddé válhatnak a kamatvágásról szőtt álmok

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF