Cserben hagyták Putyint: az egyik legfontosabb partnerét rettentette el Amerika

Portfolio
Az indiai Reliance Industries, a világ egyik legnagyobb finomítókomplexumának üzemeltetője, az amerikai szankciókkal való fenyegetés hatására végül úgy döntött, hogy elutasítja az orosz olaj vásárlását, ha azt a Sovcomflot tartályhajói szállítják.

A Reliance korábban nagy tételben vásárolt olajat Oroszországtól, de most arra kéri partnereit, hogy kerüljék el a Sovcomflot által üzemeltetett hajókat az új szállítmányok esetében.

A Reutersnek nyilatkozó források szerint az indiai finomítókat üzemeltető cégek egyre inkább óvatosabbá váltak az orosz szállítmányokkal kapcsolatosan, azzal párhuzamosan, hogy az amerikai hatóságok egyre szigorúbban kezdték el ellenőrizni az orosz olajjal kapcsolatos ügyleteket. Szerintük az indiai vállalatok egyre inkább törekednek arra, hogy kizárják a folyamatból az olyan orosz cégeket, amelyek ellen közvetlenül vagy közvetve szankciókat hoztak.

Az Egyesült Államok tavaly október óta szankciók egész sorát vetette ki jogalanyokra, szállítmányozókra, kereskedőkre és hajókra az orosz olajra vonatkozó árplafon megsértése miatt.

Az oroszellenes döntés ráadásul könnyen kormányzati szintre emelkedhet.

A mi preferenciánk az, hogy a finomítók ne vegyenek át olajat szankcionált hajókon, a politikai és kereskedelmi érdekeink és az amerikai szankciók miatt

- mondta az egyik indiai kormányzati forrás. A forrás hozzátette, hogy a kormány fog dönteni a Sovcomflot (vagy más szankcionált vállalatok) hajóinak indiai kikötőkbe való belépéséről.

Kereskedők szerint a növekvő indiai elutasítottság miatt a Sovcomflot hajóit a kínai megrendelésekre helyezték át. Ugyanakkor az Indiába irányuló szállítmányozásnál nem találtak még helyettesítő vállalatokat, így India oroszországi nyersolajimportja csökkenhet, ez pedig a világpiaci árakra is hatást gyakorolhatna.

A jelentést sem az Egyesült Államok, sem az indiai kormány nem kommentálta.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF