Jön az euróövezeti vasszigor

Portfolio
Az Európai Unió vezetői a jövő évben kissé szigorúbb költségvetési szabályozást vezetnek be az euróövezetben, amelynek célja az infláció kezelése és a valutát használó országok államháztartásának stabilizálása a Covid-19 világjárvány és az energiaár-válság után. A hónap elején a 20 euróövezeti ország pénzügyminiszterei már megállapodtak, és felvázolták a 2025-re vonatkozó költségvetési politikai iránymutatásokat, figyelembe véve az új költségvetési szabályokat, amelyek több időt biztosítanak az adósság csökkentésére a beruházások fenntartása mellett.

Az uniós vezetők EU-csúcsra elkészült határozattervezete szerint támogatják az euróövezet gazdaságpolitikájáról szóló, szigorításokat tartalmazó, a hónap elején jóváhagyott ajánlást, amely 2025-re már feszesebb költségvetési irányvonalat szorgalmaz. Ezt a megközelítést szükségesnek tartják a jelenlegi makrogazdasági kilátások, a költségvetési fenntarthatóság fokozásának szükségessége, valamint az uralkodó bizonytalanság közepette zajló inflációcsökkentő erőfeszítések támogatásához – írja a Reuters.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az euróövezeti országok átlagos költségvetési hiánya a 2023-as GDP-arányos 3,2%-ról 2024-ben 2,8%-ra csökken, 2025-ben pedig enyhén, 2,7%-ra mérséklődik. Az Európai Központi Bank előrejelzései szerint ez a pálya várhatóan hozzájárul a fogyasztói infláció csökkenéséhez, a 2023-as 5,4%-ról 2025-re 2,0%-ra lassulhat a pénzromlás üteme.

Az uniós vezetők emellett jóváhagyják a pénzügyminiszterek által kidolgozott tervet, amelynek célja, hogy bevonzzák a magántőkét Európába, megkönnyítve ezzel a kontinens átállását egy zöldebb és digitálisabb gazdaságra. Ez a terv a 27 uniós tagállamot átfogó tőkepiaci unió (CMU) létrehozását foglalja magában, amelynek célja a határokon átnyúló magánbefektetések előtt álló akadályok csökkentése. A legfontosabb területek közé tartozik az értékpapírosítás, a fizetésképtelenségi jogszabályok harmonizációja, valamint a nyugdíjmegtakarítások és a tőkenyereségek adóügyi kezelése.

Paschal Donohoe, az euróövezet pénzügyminisztereinek elnöke hangsúlyozta a CMU bevezetésének fontosságát az euróövezet versenyképességének növelésében. Ez a kezdeményezés várhatóan az Európai Parlament és a Bizottság következő, az év második felében kezdődő ciklusának egyik központi témája lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF