Ilyen lesz a 13. kerület új városrésze: az építészeket kérdeztük a részletekről
Ingatlan

Ilyen lesz a 13. kerület új városrésze: az építészeket kérdeztük a részletekről

Portfolio
A 13. kerületben, a Váci út szomszédságában jön létre a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia nagy ívű vegyes funkciójú fejlesztése. A Marina City a Meder utca és az Újpesti-öböl közötti területen, közvetlenül a folyóparton kap helyet. A beruházás méreteiben a Corvin Sétányhoz mérhető városfejlesztést jelent, ami a Duna mellett, 1,2 km hosszú partszakasszal, mindenki számára nyitott zöldterületekkel, okos megoldásokkal és könnyű megközelíthetőséggel valósul meg. A Portfolio a tervezési szakaszról kérdezte Kovács Gábort, a Cordia, és Radványi Gábort, a Futureal főépítészét.

Mik a legfontosabb építészeti szempontok egy ekkora beruházás elindításakor? Hogy tudták megfogalmazni a koncepciót építész szemszögből?

K. G.: Egy ilyen beruházás messze túlmutat egy ingatlanfejlesztésen, sokkal inkább városépítészeti feladat. A koncepció egyik sarokpontja az autómentes terület kialakítása volt, illetve az, hogy egy teljesen nyitott, mindenki számára megközelíthető parkosított területre telepítsük az épületeket, ahol a 21. század elvárásainak megfelelő, minden igényt kielégítő, a legújabb technológiával felszerelt, fenntartható, rendkívül energiahatékony otthonokat tudunk kialakítani, páratlan dunai panorámával.

A koncepcióhoz különböző szakmai területek tették hozzá a saját tudásukat, ötleteiket: a tájépítészet, a közműtervezés, az építészet egyenrangú partnerként működött közre a tervezésnél. A projekt méretének megfelelően folyamatosan együttműködtünk a kerületi és fővárosi önkormányzattal is, azt gondolom, hogy egy előremutató kooperáció eredménye lett a koncepció. Mivel a terület gyakorlatilag üres volt, így közösen határoztuk meg a fejlesztés főbb attribútumait, a közterületeket, az utak elhelyezkedését, vagy azt, hogy milyenek legyenek a zöldterületek.

R. G.: Nem véletlenül vontunk be egy, a városrehabilitáció területén nagy jártassággal rendelkező nemzetközi építészirodát, a Bjarke Ingels Groupot is. Kiemelt kérdés volt ugyanis az épületek funkcióinak meghatározása: sokat gondolkodtunk azon, hogy melyik pontosan hova kerüljön. Nem akartuk ugyanis megnövelni a szabályozás adta sűrűséget, fontosnak tartottuk, hogy egy szellős, könnyen átjárható beépítést valósítsunk meg.

A végeredmény egy Budapesten egyedülálló parkban megvalósuló, toronyházas terület lesz, 1200 méter közvetlen vízparttal.

A koncepció szempontjából nagyon fontos a város, az emberek és a víz kapcsolata, hogy az itt élő, itt dolgozó, kikapcsolódni vágyó idelátogatók hogyan használják ezeket a területeket, azaz, hogy milyen közösségi tereket alkotunk meg.

A Cordia a régió egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztője. Milyen szerepet foglal el egy ilyen fejlesztés a cégcsoport életében hosszú távon?

K. G.: Ez a fejlesztés a cégcsoport életében az elkövetkezendő 15-20 évről szól. Ott leszünk folyamatosan, ahogy a hasonló léptékű projektjeink üzemeltetési életében is, hiszen hosszú távon műszakilag, valamint esztétikailag is fenntartható épületeket fejlesztünk. Működési struktúránknak köszönhetően lehetőségünk van a különböző funkciók eltérő épülethasználatából adódó szinergiák megtalálására, így egymással szimbiózisban hatékonyabb városrészt tudunk létrehozni.

0W3A4675_1
Kovács Gábor

Mennyire kell érvényesülniük napjaink építészeti trendjeinek egy ilyen beruházásnál? Egyáltalán: hogy lehet meghatározni ezeket a trendeket a lakóépületeknél?

K. G.: Nem követünk konkrét építészeti trendeket: a helyszínt, környezetet, az adottságokat figyelembe véve valósítjuk meg a legideálisabb projektet. Az épületek külső esztétikájának tükrében a kortárs építészet arról szól, hogy számos trend létezik párhuzamosan. Ugyanakkor vannak bizonyos szempontok, amelyek meghatározzák a megjelenésüket – itt elsősorban az egyes funkciókból adódó gazdaságos, hatékony anyaghasználatra gondolok.

A 21. századi építészet minimumkövetelménye a fenntarthatóság, az időtállóság, a jövőállóság, a környezettudatosság.

Ehhez minden szakágnak – az építészetnek, a gépészetnek, az elektromos tervezésnek, az üzemeltetésnek hozzá kell szólnia, és ez a trend, aminek át kell jönnie minden tervezési szakág munkáján.

Mennyire lehetett felhasználni a Duna közelségét a projektnél? Hogyan jelenik meg a vízpart, a folyó?

K. G.: A Duna közelségét a tájépítészetben használjuk: aktív és pihenőzónákat alakítunk ki a vízparton, megteremtjük a folyó és a part összeköttetését, és összekapcsoljuk a vízi és a szárazföldi életet. Ahogyan már említettük, Budapesten egyedülálló módon 1200 méternyi közvetlen vízpart áll rendelkezésünkre, amit szeretnénk a megvalósítás után használatra átadni a közönségnek. Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak az itt lakóknak, dolgozóknak, hanem mindenkinek.

A területen olyan vízisport-lehetőségek állnak rendelkezésre, amik Budapesten kiemelkedőnek számítanak. Nagyon fontos volt, hogy lehetőség legyen a közvetlen vízpart elérésére: itt valóban le lehet menni a Duna partjára, ez alapvetőnek számított a tervezés kezdeteitől.

Hogy egyeztethető össze az esztétika és a funkcionalitás? Mennyire számít az esztétika a kortárs lakóépítészetben?

K. G.: Az esztétika és a funkcionalitás kéz a kézben járnak. Nem tudjuk és nem is szeretnénk elkülöníteni őket, hiszen egyaránt fontos elemei a megvalósításnak. A mai életvitelt figyelembe véve a funkcionalitás a kulcsa a jól használható lakásoknak, a kényelemnek. De mindezek mellett az esztétika ad egy plusz életérzést, azt, hogy egy szép, jó és zöld környezetben lakik, dolgozik majd, aki itt vásárol lakást vagy ide köti a munka.

0W3A4784
Kovács Gábor és Radványi Gábor

Az eredetileg meglévő szabályozást használva a magasház-koncepcióval sokkal kevesebb terület került beépítésre, ez pedig azt jelenti, hogy lényegesen több zöldterület maradt. Ennek köszönhetően hatalmas homlokzattávolságokat sikerült kialakítani: ez a fajta „szellősség” nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi összevetésben is unikális adottságnak mondható. És ez egy egészen különleges fővárosi panorámát is jelent, hiszen a pesti oldal legmagasabb, legjobb adottságú lakótornyairól beszélünk.

Vannak olyan külföldi minták, példák, amik meghatároznak egy ilyen beruházást? Meg tud jelenni magyar sajátosság?

R. G.: A Marina City területét két egyedi attribútum határozza meg – mindkettőhöz nemzetközi és hazai példák is irányadók.

Az egyik, hogy közvetlenül egy vízparton fejlesztünk, a másik pedig a multifunkcionális város kialakítása.

Ezekre külön-külön vannak példák Budapesten is, de a kettő együtt unikális. Ráadásul ilyen közlekedési, kiskereskedelmi ellátottsággal és városi beágyazottsággal nincs ehhez fogható terület a fővárosban, hiszen a közelben található például az M3-as metró és a Duna Plaza is. A tervezési szakaszban vizsgáltunk a Földközi-tenger partján lévő városokat és ázsiai fejlesztéseket is. Ezekben a nagyvárosokban, magából a tengerpartból fakadóan több látványos példa van a közvetlenül a vízparton megvalósuló, széles közönség számára használható fejlesztésekre.

Megjelenik a mesterséges intelligencia a tervezésben? Mennyire elterjedt az épületinformációs modellezésben (azaz a BIM-ben) való tervezés és ennek mik a legfőbb előnyei?

K. G.: Kizárólag humán intelligencia és kreativitás adja a tervezés alapjait. Manapság még nem annyira elterjedt Magyarországon a komplex BIM használat, de a tervezésben, kivitelezésben és az üzemeltetésben is már megjelent, és ha lassabban is, mint jó lenne, de iparági standard lesz a jövőben. Ennek előnye a szakágakat jobban összehangoló tervezés, pontosabb költségvetés jobban tervezhető, ütemezhető és ellenőrizhető kivitelezés.

R. G.: Az embereknek építünk, az embereknek fejlesztünk. A hangsúly az emberek igényeinek felmérésén, a velük való beszélgetésen van. A közös munka és az ehhez tartozó intelligencia kerül előtérbe. Több száz szakértő dolgozik együtt azon, hogy több tízezer ember későbbi élethelyzeteit megértse és a lehető legkényelmesebbé, legkellemesebbé tegye.

0W3A4863
Radványi Gábor

Napjainkban a nulladik pont egy új fejlesztésnél a zöld gondolkodás, a fenntarthatóság, az ESG. De hogy működnek ezek a gyakorlatban egy ilyen léptékű projekt esetében?

R. G.: Egy modern fejlesztésnek az kell, hogy az alapja legyen, hogy az energia forrását, minőségét és felhasználásának hatékonyságát vizsgálja. Ez a gyakorlatban elsősorban azt jelenti, hogy próbáljuk maximalizálni a helyszíni megújuló energiák hasznosítását és minél inkább lecsökkenteni a fosszilis energia felhasználását. Alapvető cél volt, hogy a projekt épületeinek hűtéséhez és fűtéséhez geotermiát és hőszivattyús rendszereket használjunk, továbbá minél nagyobb arányban napelemekkel fedezzük a villamosenergia-fogyasztást.

Már a tervezés legelején elhatároztuk, hogy nem használunk sem földgázt, sem távhőt,

ez azt jelenti, hogy az épületek üzemeltetése a helyszínen megtermelt energián túl kizárólag elektromos energiát igényel, amelynek zöld előállítása más területen biztosíthatja a Marina City net zero céljait.

K. G.: A mai korban a felelős tervezés része a karbonlábnyom csökkentése, a dekarbonizáció. Ennek egyik eleme a beépített anyagok karbonlábnyoma, a másik része viszont – és ez sokszor jóval meghaladja az anyagokét – az épületek teljes életciklusát figyelembe vevő, működésük során keletkező karbonlábnyom, beleértve a károsanyag-kibocsátást és az energiafelhasználást többek között.

Ezzel párhuzamosan folyamatos egyeztetés folyik a tervezők, a kivitelezők és a leendő üzemeltető között annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb legyen az épületek jövőbeli energiafelhasználása – a koncepció kialakításától kezdve a megvalósításig, kivitelezés végéig. Ezen túl a közműszolgáltatókkal is szoros együttműködésben alakítjuk ki a területet. Már a tervezéskor figyelünk arra, hogy a kivitelezés során felhasznált anyagok lábnyoma minél kisebb legyen – ez a fenntarthatóság és az ESG szempontjából is fontos számunkra.

A cikk megjelenését a Cordia támogatta.

Képek: Kaiser Ákos/Portfolio

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
SO Budapest Building bridge view