Jerome Powell: A Fed nem siet a kamatcsökkentéssel

Portfolio
Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke megismételte, hogy az amerikai jegybank nem siet a kamatcsökkentéssel, egyértelmű jeleket várnak arra, hogy az infláció valóban csökkenésnek indult-e – írja a Bloomberg.

"Az a tény, hogy az amerikai gazdaság ilyen szilárd ütemben növekszik, az a tény, hogy a munkaerőpiac még mindig nagyon erős, lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit magabiztosabbak legyünk az infláció csökkenésével kapcsolatban, mielőtt megtesszük a kamatcsökkentés fontos lépését" - mondta Powell pénteken a San Franciscó-i Fed egyik rendezvényén.

A korábban közzétett friss inflációs adatok "nagyjából megfelelnek a várakozásainknak" - mondta. Powell azonban megismételte, hogy addig nem lesz célszerű csökkenteni a kamatokat, amíg a tisztviselők nem bizonyosodnak meg arról, hogy az infláció a 2% felé halad, ami szerintük megfelelő egy egészséges gazdaság számára.

A befektetők most arra fogadnak, hogy az amerikai jegybank júniusban hajtja végre az első kamatcsökkentést.

Powell azt mondta, hogy valószínűleg helyénvaló lenne, ha a Fed "valamikor idén" enyhítene a kamatpolitikán. De ő és más döntéshozók világossá tették, hogy óvatosan közelítenek az első csökkentéshez, tekintettel a gazdaság alapvető erejére és a tartós árnyomás közelmúltbeli jeleire.

A Fed elnöke pénteken azt mondta, hogy jelenleg nem látja megemelkedettnek a recesszió lehetőségét. Mindazonáltal megismételte, hogy a munkaerőpiac váratlan gyengülése indokolhatja a Fed tisztviselőinek politikai válaszlépését.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF