Varga Mihály: a hozzáadott értéken kell javítani a növekedéshez

Portfolio
A magyar gazdaságnak évtizedes extenzív korszak után egyre inkább az intenzív növekedésre kell átállnia. Ez a hozzáadott érték növekedését jelenti – mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Magnus Aircraft Zrt. új repülőgép-modelljének fejlesztéséhez tartozó üzemegység alapkőletételén a tárca közleménye szerint. A pécs-pogányi beruházás összértéke 6 milliárd forint.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságnak évtizedes extenzív korszak után egyre inkább az intenzív növekedésre kell átállnia, ami a hozzáadott érték növekedését jelenti, alapja a kiváló minőség. A Magnus új szerelőcsarnokát már ennek egyik fontos elemének lehet szerinte tekinteni. A miniszter ismertette, hogy a vállalat beruházásával megkezdődhet az új, négy üléses repülőgépek hazai gyártása, tisztán magyar tulajdonosi háttérrel.

Az új repülőgép-modell alkalmazható lesz oktatási célokra, pilóták alapképzéséhez is. Varga Mihály kiemelte, hogy a repülőgépipari fejlesztések erősen kapcsolódnak a védelmi iparhoz. A tárcavezető szerint az itt felhalmozódó repülőmérnöki és gyártói tudás a korábbinál több hazai szakembert jelent, ami szintén Magyarország védelmi képességeit erősíti.

Varga Mihály arra is kitért, hogy habár a külső gazdasági környezet továbbra sem kedvező, mégis egyre gyarapodnak azok a nemzetközi előrejelzések, amelyek a magyar gazdaság kilátásainak javulását mutatják. Úgy véli, hogy a 2024-es évtől Magyarország visszatérhet a korábban megszokott egyensúlyi növekedési pályára, a jövő évben pedig az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet a gazdaság.

Címlapkép forrása: Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF