Portfolio signature

Nagy Márton: finomhangolásra van szükség a magyar gazdaságban

Továbbra sem tettünk le arról a célunkról, hogy az uniós fejlettség 90 százalékát elérjük 2030-ig. Idén még valamivel elmarad a növekedés 3 százaléktól, de jövőre helyreállhat a 4 százalék feletti bővülési ráta. Visszatér a magasnyomású gazdaság, de ezt a vállalatok hatékonyságnövelésétől várják – mondta el Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfő reggeli sajtótájékoztatóján, ahol a kormány új versenyképességi programját ismertette.

Nagyon fontos, hogy a terveken túl a hosszú távú trendeket is figyeljük. Úgy tűnik, hogy a 4 százalékos növekedés növekedés helyreállítása csak 2025-ben érhető el, de idén csak valamivel 3 százalék alatti bővüléssel számolunk – a tárcavezető elmondta, hogy egy 140 oldalas háttértanulmányt is készítettek a versenyképességről, de ennek csak egy 20 oldalra szűkített változatát teszik nyilvánossá később.

A miniszter azt is közölte, hogy a költségvetés újragondolását is ezen számok alapján készítik el.

Nagy Márton szerint az idei növekedési várakozásoktól való elmaradás oka, hogy az exportpiacaink gyengélkednek még.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés