Portfolio signature

Végre életjeleket adott a magyar ipar

Portfolio
Jelentősen, 3,5%-kal nőtt az ipari termelés volumene februárban az előző hónaphoz képest – jelentette a KSH. Hosszú idő után ez az első igazán érdemi jelzés, hogy van növekedési potenciál az iparban, igaz, az emelkedéshez egyszeri tényezők is hozzájárulhattak.

A 3,5%-os havi növekedés azután érkezett, hogy a megelőző hónapok kifejezetten rosszul sikerültek az ipar számára. A múlt év végi, ez év eleji termelési adatok ugyanis megerősítették a szektor lefelé tartó trendjét, tovább növelve az idei növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakat.

A mai adattal tovább színesedik az ipari kilátásokról alkotott, amúgy is igen tarka képünk. Az exportorientált szektort elsősorban a külső kereslet alakulása mozgatja, márpedig a nyugati gazdaságok recesszióközeli helyzete e szempontból kifejezetten kedvezőtlen. A szakértők elsősorban erre hivatkoznak a gyenge ipari adatokat magyarázva.

Ennek ellenére lehetett arra számítani, hogy februárban felpattanás érkezik, ugyanis az utóbbi hónapokban egyedi tényezők is lefelé húzták a teljesítményt. Ilyenek voltak a járműgyártás rövid távú ellátási problémái vagy a szokásosnál is hosszabb téli szünet.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés