A Kína elleni EU-s szubvenciós vizsgálat közepette Európába érkezett a kínai kereskedelmi miniszter

Portfolio
A kínai kereskedelmi miniszter európai útja kezdetén találkozott a BYD és a CATL képviselőivel, miközben arra készül, hogy megvitassa a blokk által folytatott vizsgálatot, amely azt vizsgálja, hogy a kínai EV-ipar részesült-e tisztességtelen állami támogatásokból.

Wang Wentao vasárnap Párizsban kerekasztal-beszélgetést tartott több mint 10 vállalat képviselőivel, amelyek között a Geely is szerepel - derül ki a kereskedelmi minisztérium hétfőn közzétett közleményéből.

A találkozó során megismételte Peking álláspontját, miszerint a kínai EV cégek nem támaszkodnak a támogatásokra, hogy versenyelőnyre tegyenek szert, és alaptalannak nevezte az Egyesült Államok és Európa vádjait a "túlkapacitásról".

A kínai elektromos járművekkel foglalkozó vállalatok a folyamatos technológiai innovációra, a tökéletes termelési és ellátási lánc rendszerre és a teljes piaci versenyre támaszkodnak a gyors fejlődésért, nem pedig támogatásokra a versenyelőny megszerzése érdekében

- mondta Wang.

Azt is elmondta nekik, hogy a kínai kormány aktívan támogatni fogja a cégeket, hogy megvédjék törvényes jogaikat és érdekeiket.

Négy, Wang útjáról tájékoztatott forrás a Reutersnek március végén elmondta, hogy a megbeszélések középpontjában az Európai Bizottság tavaly év végén kezdődött vizsgálata áll, amelynek célja annak meghatározása, hogy kivetnek-e vámokat az exportra az európai autógyártók védelme érdekében. Kína jelentős előnyben van az európai vállalatokkal szemben, különösen az olcsó elektromos autók kifejlesztésében.

A vizsgálat novemberre várhatóan lezárul, bár az EU végrehajtó szerve már korábban is kivethet ideiglenes vámokat.

Wang vasárnap találkozott a Renault vezérigazgatójával, Luca de Meóval, aki egyben az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) megbízott elnöke is - jelentette vasárnap a Reuters egy, a találkozóról tájékoztatott személyre hivatkozva. Wang állítólag egy vacsorára is hivatalos volt, amelyen a kozmetikai ipar vezetői vettek részt, mondta két másik, a terveket ismerő forrás.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter közölte, hogy hétfőn tárgyalni fog Wanggal.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter jelenleg Kínában tartózkodik, ahol elmondta, hogy világszerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot a kínai ipari kapacitásfelesleg, megjegyezve, hogy ez nem egészséges Kína számára, és más országok termelőinek is árt.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Cui Jun/Beijing Youth Daily/VCG via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF