Megvizsgálták, mennyi vegyi anyag van az ivóvízben, még a tudósok is meglepődtek

Portfolio
Egy friss tanulmány szerint a környezetben tartósan megmaradó, "örök vegyi anyagokként" ismert PFAS-ok globálisan jóval nagyobb mennyiségben találhatóak meg a vizeinkben, mint amit a nemzetközi előírások engedélyeznek, ez pedig komoly egészségügyi kockázatot jelent - írta meg a CNN.

Egy friss kutatás rámutat arra, hogy a perfluoralkil- és polifluoralkil-anyagok (PFAS), amelyeket az "örök vegyi anyagok" néven is ismerünk, jelentős mértékben meghaladják a nemzetközi szabályozó hatóságok által elfogadott koncentrációkat a világ felszíni és felszín alatti vizeiben. Ezek a vegyületek, amelyeket az 1950-es évektől kezdve használnak különféle fogyasztási cikkekben, nem bomlanak le teljesen a környezetben.

A vizsgált talajvízminták több mint harmada túllépte az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) által 2023 márciusában javasolt határértékeket még olyan helyeken is, ahol nem volt ismert szennyeződés forrása.

Néhány PFAS-típus súlyos egészségügyi problémákhoz kapcsolódik, többek között rákhoz, elhízáshoz, pajzsmirigybetegségekhez, magas koleszterinszinthez, csökkent termékenységhez, májkárosodáshoz és hormonális zavarokhoz. A Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák 2022 júliusi jelentése szerint ezeknek az anyagoknak való kitettség összefüggésbe hozható a csecsemők és magzatok növekedésének csökkenésével és a vakcinákra adott antitestválasz csökkenésével.

David Andrews, az Environmental Working Group vezető tudósa szerint ezek a vegyi anyagok a világon mindenhol megtalálhatók a vízkészletekben, még olyan távoli helyeken is, mint az Északi-sarkvidék vagy a Mount Everest lejtői.

A PFAS-koncentrációt korábban a palackozott vízben is megmérték:

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF