Aggasztó bejelentést tett a WHO: sikeres az oltási kampány, mégis emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma

MTI
Világszerte megugrott a fertőző májgyulladás okozta halálozások száma, jóllehet a diagnosztizált fertőzések száma visszaesett - derül ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) keddi bejelentéséből.

A tájékoztatás szerint míg 2019-ben 1,1 millióan haltak bele a hepatitisz különböző változataiba, 2022-ben ez a szám 1,3 millióra nőtt. A halálozások 83 százalékát a hepatitisz B, 17 százalékát pedig a hepatitisz C okozta. A WHO adatai azonban érdekes kettősséget rajzolnak ki: ugyanebben az időszakban csökkent az újabb megbetegedések száma. 2019-ben még 2,5 millió fertőzést regisztráltak, 2022-ben ez már 2,2 millióra csökkent. A szervezet részéről kiemelték, hogy a kapott értékek az oltási kampányok és a megelőzést népszerűsítő programok sikerességét mutatják.

Hangsúlyozták, hogy a sikerek ellenére még mindig naponta körülbelül 6000 ember fertőződik meg májgyulladással.

A WHO elmondta, hogy a megbetegedettek közül csak nagyon kevés embert tudtak megfelelően kezelni. Problémát okoz az is, hogy a májgyulladással kapcsolatos vizsgálatok a világ számos országában nem támogatottak államilag, ezért a betegeknek a saját zsebükből kell finanszírozniuk azt.

A többi között vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok okozta májgyulladásnak - másnéven hepatitisznek - öt különböző változatát különböztetjük meg A-tól E-ig. A WHO jelentésében kiemelt helyet kapó hepatitisz B és C a cirrózis és májdaganat fő előidézői között vannak.

Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

Címlapkép forrása: © 2020 Frank Bienewald via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF