Mérföldkőnek számító ítélet született: egy csapat idős nő bíróságon győzte le a világ egyik leggazdagabb országát

Portfolio
Egy franciaországi nemzetközi bíróság kedden hozta meg a döntését, amely szerint Svájc emberi jogokat sért, amiért nem tesz eleget a klímaváltozás elleni küzdelemben – számolt be a CNN.

A franciaországi Strasbourgban székelő Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR) kedd reggel határozott az ügyben, amelyet több mint 2000 svájci nő indított az alpesi ország ellen. A többségében 70 év felettiekből álló csoport azzal érvelt Bern ellen, hogy a gyakori hőhullámok ártanak az egészségüknek és akár a halálukat is okozhatják.

A ECHR úgy ítélte meg, hogy a svájci kormány megsértette a jogokat, mivel nem tartotta a korábban megígért éghajlati célokat. A bíróság a közleményben kiemelte, hogy a nők hatékony védelmének jogát sértette meg a „éghajlatváltozásnak az életre, az egészségre, a jólétre és az életminőségre gyakorolt súlyos káros hatásaival szemben”. Ez volt az első alkalom, hogy a bíróság klímakérdésekben döntést hozott.

A döntésben fellebbezésnek nincs helye, a döntés pedig kötelező érvényű.

Szakértők szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése a jövőben precedensként szolgálhat más, folyamatban lévő éghajlatvédelmi ügyek esetén is.

A Svájc elleni mai ítélet történelmi precedenst teremt, amely minden európai országra vonatkozik

– mondta Gerry Liston, a Portugáliát támogató Global Legal Action Network ügyvédje egy nyilatkozatban. Hozzátette, hogy itt az ideje, hogy a kontinens országai felülvizsgálják az intézkedéseiket, amelyeket a klímavédelem érdekében hoztak.

Az ítélet akár arra is kényszerítheti Svájcot, hogy gyorsabban csökkentse a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztását a tervezettnél.

A bíróság másik két ügyben is döntést hozott, de a francia kormány és a 32 európai ország ellen benyújtott kereseteket „elfogadhatatlannak” ítélték.

Címlapkép forrása: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF