Bréking! Váratlan és új döntést jelentett be a kormány
Portfolio
Tizenegy órakor vette kezdetét a Kormányinfó, amelyről már a meghirdetésekor érzékelni lehetett, hogy érdekes lesz. A sajtótájékoztatón ugyanis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint az újonnan kinevezett kormányszóvivő, Vitályos Eszter mellett részt vesz Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Nagy István agrárminiszter. A kormány reagál a bizonytalan gazdasági helyzetre és eláll a jövő évi költségvetés korai benyújtásának megszokott gyakorlatától - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Ennek megfelelően a 2025-ös büdzsét csak november 5. után nyújtja be a kormány. Az idei költségvetés még mindig elcsúszásban van, derült ki Varga Mihály szavaiból, aki 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a megemelt, 4,5%-os GDP-arányos hiánycél teljesülése érdekében.
Megosztás

A 675 milliárd forintos kiigazító csomag sem lesz elég, de fontos időt nyert magának a kormány

A csütörtöki Kormányinfón eldőlt: a kormány több lépésével is alkalmazkodik a valósághoz a költségvetési politika tekintetében. Fontos és pozitív lépés, hogy a 2025-ös büdzsé tervezését és benyújtását elhalasztotta őszre, a másik lényeges döntés a 675 milliárd forintnyi beruházáselhalasztás. A jelenlegi számítások alapján ugyanakkor elmondható, hogy az 1000-1100 milliárd forintos idei költségvetési elcsúszás rendbetételéhez ez a kiigazító csomag nem elegendő. Nagyon úgy tűnik, hogy a kormány a parlamenti választásokhoz közeledve egyre kevésbé akar nagyot faragni a hiánypályán. Ez viszont veszélyt jelent a csökkenő adósságra.

A 675 milliárd forintos kiigazító csomag sem lesz elég, de fontos időt nyert magának a kormány
Megosztás

Véget ért az esemény

A kormányinfó véget ért.

Megosztás

A V4-ek az együttműködést keresik

Gulyás Gergely elmondta, hogy lehetnek ugyan vitás kérdések az egyes kormányfők között a V4-eken belül, de a tagállamokkal az együttműködést kell keresni. Példaként a migrációt említette, amely kérdésben még Donald Tusk lengyel kormányfővel is közös nevezőre jutott a kormány – mondta.

Megosztás

Zöld átállás

Folyamatban van egy kormányzati zöld energiás konzultáció és erre alapozva dönthet arról a kormány, hogy a rendelkezésre álló pályázati forrásokat milyen célokra írja ki a kormány - felelte Vitályos Eszter kérdésre.

Megosztás

Ukrán-orosz háború és USA elnökválasztás

A két amerikai elnökjelölt hozzáállása az ukrán-orosz háborúhoz más - válaszolta Varga Mihály. Ezért vár változást a külső környezetben akkor a kormány, ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást.

Megosztás

Rákosrendező

Nincs olyan beruházás folyamatban, amelyet érintene a kormány beruházáselhalasztással kapcsolatos döntése - válaszolta Varga Mihály.

Megosztás

Kenyérár

Nagy István agrárminiszter szerint 53 forintnyi gabona van 1 kiló kenyérben, aminek jelenleg 900 forint körül van a kilónkénti ára.

Megosztás

Fogyasztás és áfabevételek

A háztartások fogyasztási kiadásai 2,3%-kal növekedhetnek idén a kormány új prognózisa szerint. Ez ad lehetőséget Varga Mihály szerint arra, hogy az áfabevételek helyreálljanak.

Megosztás

Kórházi adósságrendezés

Folyamatosan egyeztetnek az ügyben a Belügyminisztériummal - derült ki Varga Mihály szavaiból. Ez a kérdés napirenden van, kormányülés nélkül is - tette hozzá.

Megosztás

Kötelező iparkamarai tagság

A Pénzügyminisztériumnak nincs önálló álláspontja a kötelező kamarai tagság ügyében, a kormánynak van ebben véleménye. Olyan felvetés, hogy a kötelező kamarai tagsági díjat eltöröljék, nincs a kormány asztalán - felelte arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Matolcsy György jegybankelnök az önkéntes kamarai tagság mellett érvelt.

Megosztás

Idén nem lesz nyugdíjprémium

Világos szabályok vannak arra, hogy mikor kell nyugdíjprémiumot fizetni. Erre 3,5%-os növekedés felett van lehetőség. Ha 2,5% lesz a GDP-növekedés, ahogy a kormány várja, akkor nem lesz lehetőség nyugdíjprémium kifizetésére - felelte Varga Mihály.

Van ennek a pénznek helye - válaszolta arra a kérdésre, hogy mi lesz így a betervezett 20 milliárd forintos nyugdíjprémium keretösszeg sorsa.

Megosztás

Nem kell újabb kiigazítás idén

A módosításokra mindig nyitott a kormány. Ha a mostani lépéseket át tudja vezetni a kormány a költségvetésen, akkor ilyen mértékű lépésekre már nem lesz szükség - mondta Varga Mihály arra a kérdésre, hogy a 4,5%-os hiány tartásához kellenek-e újabb módosítások. Ezt arra alapozta, hogy idén 2,5% lesz a gazdasági növekedés.

Megosztás

Beruházáselhalasztás újra

Van olyan, ami csak az idei évet érinti és a 2025-ös évben kerül kifizetésre, de van olyan, ami csak 2026-ban kerülhet kifizetésre és így megvalósításra

- válaszolta kérdésre Varga Mihály.

Szerinte a megváltozott kamatkörnyezet, az energiaárak, a háborús környezet minden országot kihívások elé állít. Sok uniós tagállam hasonló cipőben jár - fejtette ki. A magyar költségvetés is alkalmazkodik a megváltozott környezethez - tette hozzá.

Megosztás

Mi köze Donald Trumpnak a 2025-ös költségvetéshez?

Varga Mihály egy kérdésre válaszolva kifejtette: a helyzet folyamatosan változik. A NATO-ban olyan döntések születnek, amelyek akár a háború eszkalációjával is járhatnak. A helyzet eltér attól, mint amivel a kormány 1-2 hónappal ezelőtt számolt. A háború eszkalációjának irányába mozdult el a politikai közeg - ismertette. Ez az őszi tervezés segít nekünk abban, hogy ezeket a kockázatokat kezelje a kormány - folytatta.

Nem lehetünk vakok, nem ülhetünk ölbe tett kézzel, hogy hogyan változik a világ körülöttünk. És ennek a változásnak lehet az egyik eleme az amerikai elnökválasztás - fogalmazott.

Az eddigi 2025-ös költségvetési előkészületi folyamatok, dokumentumok mennek az asztalfiókba - mondta Varga Mihály, reagálva arra, hogy ezek az előkészületek a kukába kerülnek-e. Hiszen a kormány pár héttel ezelőtt is még azt tervezte, hogy idén áprilisban nyújtja be a 2025-ös költségvetést.

Megosztás

Idei költségvetés és reptérvásárlás: hogy fér ez össze?

Miért ragaszkodik a kormány a reptér visszavásárlásához az idei költségvetés rosszabb helyzete fényében? - hangzott a kérdés a pénzügyminiszterhez. A korábban tervezett 2,9%-os hiánycél megváltozott, 4,5%-ra emelte a kormány a hiánycélt, de csökkentjük a deficitet - mondta.

Ebben az évben a pénzforgalmi hiány 4000 milliárd forint körül alakulhat majd. A várakozásokhoz képest jobban alakulnak a fogyasztási típusú adóbevételek, a reálbérek növekedésével párhuzamosan pedig ez a helyzet tovább javulhat - vetítette előre.

A pénzforgalmi egyenleg magasabban alakul idén, részben a reptérvásárlás fedezetének előteremtése miatt, de ez nem befolyásolja az eredményszemléletű egyenleget - magyarázta Varga Mihály és felhívta a figyelmet, hogy a reptér vásárlása stratégiai döntése a kormánynak.

Megosztás

2025-ös költségvetés

Egy háborús környezetben sokkal óvatosabbnak kell lenni, egy háborús tervezetet kell készíteni, de a munka lényegesen nem lesz másabb - válaszolt egy kérdésre Varga Mihály.

Megosztás

Jegybank és kormány

Legutóbb márciusban találkozott Matolcsy György jegybankelnökkel. Ekkor szóba került az MNB gazdálkodása és a jegybanktörvény módosítása. A következő találkozókon is ezeket a kérdéseket tekintik át.

Emlékezetes, a kormány az MNB ellenkezésének és a nagyobb piaci, nemzetközi visszhang nyomására visszavonta a jegybanktörvény módosítását:

Megosztás

Adócsomag

Az ősz folyamán kerül a jövő évi költségvetés a parlament elé, és ekkor jöhetnek az új adóintézkedések is - válaszolta Varga Mihály, hogy mikor kerülhet a kormány asztalára az anyák adómentességének kiterjesztésére vonatkozó javaslat.

Megosztás

Idei első három hónap a költségvetésben

Az idei első negyedévben vannak olyan állami kiadások, amelyek növelik az állam folyó kiadásait. A kamatkiadások 600 milliárd forinttal magasabbak a megváltozott kamatkörnyezet miatt. A másik ilyen tétel a februári nyugdíjkifizetések voltak.

Már az első negyedévben biztosította a költségvetés azt a forrást, ami a reptér megvásárlásához kell, ez a harmadik tétel

- sorolta azokat a tételeket, hogy miért ilyen magas az első háromhavi hiány.

Megosztás

Beruházáselhalasztás

A kormány tételesen átnézte az állami beruházásokat, és a minisztériumoknak keretösszeget adott, de emellett iránymutatásokat is arra, hogy a szaktárca milyen beruházásokat halasszon el - mondta Varga Mihály, a kormány a tételes összegeket fogalmazta meg a tárcák számára.

Megosztás

Otthonfelújítási program

Vitályos Eszter ezt követően a már bejelentett otthonfelújítási program hátteréről beszélt. A keretösszege 108 milliárd forint, uniós forrás áll erre rendelkezésre, az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez nyújt segítséget - ismertette. A programot a Magyar Fejlesztési Bank bonyolítja le, az MFB-pontokon keresztül.

Ez a program legalább 127 milliárd forintos megrendelést generál a hazai építőipar számára. Hamarosan meg fog jelenni a pályázati felhívás.

Megosztás

Nagy István: 5 pontos intézkedéscsomag a gazdáknak

A green deal diktátum volt az európai gazdálkodók részére - kezdte beszédét Nagy István, aki szerint emiatt a gazdák elveszítették versenyképességüket és jövőképüket. Szerinte Brüsszel és az Európai Bizottság elárulta az európai gazdákat, és helyettük az ukrán oligarchákat támogatta.

Ebben a helyzetben felértékelődik az állami támogatások, segítségnyújtás szerepe. Ezért 5 pontos intézkedéscsomagról döntött a kormány:

  • Az ukrán import okozta piaci helyzet miatt az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozása mellett újabb importot érintő intézkedést hozott. Azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes bejelentési kötelezettséget ír elő a kormány, származzon bármely országból.
  • A Magyar Államkincstár május 30-ig teljesítse a 2023. évi terület és állat alapú támogatások kifizetését. Eddig 470 milliárd forintot fizetett ki az állam 156 ezer gazdának. Ezt gyorsítják, 265 milliárd forint kerül így a gazdákhoz május végéit. Erőforrás átcsoportosítást hajt végre a kormány a kormányhivatalokban és a kincstárban.
  • Agrár Széchenyi konstrukciók: a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít a programhoz. 5%-os kamatszinten igénybevehető a konstrukció, jelentős az igény erre.
  • Gázolaj után évente hektáronként visszaigényelhető adó mértékét emeli a kormány. Ez egymilliárd forint éves többlettámogatást jelent.
  • Meghirdetésre kerülnek az uniós fejlesztési pályázatok az élelmiszeriparban. Összesen 400 milliárd forint érkezhet a gazdákhoz, a napokban.

A gazdálkodók április 10. és június 10. között 44 közvetlen támogatás és vidékfejlesztési jogcímre nyújthatják be a kérelmüket, hivatalosan is elindult a támogatási politika második éve - ismertette.

Megosztás

675 milliárd forintos beruházáselhalasztás a 2024-es költségvetésben

Az idei költségvetést is a háborús helyzethez igazítják. Ennek megfelelően idén 4,5%-os hiányt tűz ki célul a kormány, jövőre ez 3,7%-ra csökkenhet, 2026-ban 2,9% lesz a hiánycél ismertetése szerint.

A költségvetésre rendkívüli kiadások nehezednek: megemelkedett kamatkiadások és a rezsivédelem költségei - folytatta.

Annak érdekében, hogy csökkenő hiánypálya teljesüljön, új intézkedésekről döntött a kormány - vezette fel.

675 milliárd forintnyi beruházást fog átütemezni a következő időszakra a kormány. Nem törli, hanem elhalasztja későbbre

- jelentette be. Van miből megtakarítani, mert több mint 2000 milliárd forintnyi állami beruházás valósul meg idén - ismertette a pénzügyminiszter, aki arra is kitért, hogy az EU-ban új fiskális szabályok lesznek érvényben. Ezek részleteire még várni kell, főleg a védelmi kiadások elszámolása vonatkozásában.

Megosztás

Makropálya

2024-ben egészséges szerkezetben indul újra a gazdasági növekedés idehaza - értékelte. Azzal számol a kormány, hogy ebben az évben a magyar gazdaság visszatér a növekedési pályára, ez 2,5% körül lehet - ismertette Varga Mihály.

Vagyis az eredeti 4%-os GDP-növekedési tervét jelentősen visszavette a kormány.

A fogyasztás és a termelési fázisba kerülő beruházások segítik az idei növekedést, jövőre 4,1%-os növekedéssel kalkulál a kormány - folytatta.

Megosztás

Varga Mihály beszél

A kormány áttekintette a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét és kilátásait. A magyar gazdaság az egyik legnyitottabb gazdaság, ezért nem mindegy, hogy külföldön mi történik. Háborús helyzetben vagyunk és az EU a vártnál lassabban jön ki a válságból. Németország hosszú ideje gyengélkedés és ma sem látható pontosan, hogy meddig tartható ez az állapot. Más külpiacok is gyengék.

Egy háborús helyzetre terveztük meg a makropályát - ismertette.

Megosztás

Új döntés: ősszel lesz csak 2025-ös költségvetés

November 5. után nyújtja be a kormány a 2025-ös költségvetést - mondta Gulyás Gergely. Mindezt azzal indokolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy jelenleg háborús időszak van, és az amerikai választás hozhat ebben csak változást, vagyis szerinte Donald Trump elnökjelölt.

 Mindez tehát azt jelenti, hogy hosszú évek gyakorlata után a kormány végül belátta: a korai költségvetés elfogadása jelen helyzetben sokkal többet árt, mint amennyit hoz. Az eddigi nyári parlamenti szavazás tehát csak késő ősszel várható, ez egy váratlan és új fejlemény a költségvetés szempontjából és a fiskális politika hitelességét erősítheti. Javítja ugyanis a tervezhetőséget és ezen keresztül a költségvetési politika kiszámíthatóságát. A kormány döntése mindenképpen pozitívan értékelhető.

Megosztás

Háborús helyzet

A következő fél év döntő lesz. A háborúnak katonai megoldása nincs, ezért béketárgyalásokra és tűzszünetre van szükség. Ezért mindkét eshetőségre készülni kell, mérlegelte a kormány, hogy a hosszabb háborús korszak mit jelent a gazdaságra nézve. És ez mit okoz a gazdaságpolitikában - vezette át a következő témát.

A háborús időszak más politikát kíván, mint egy békés időszak. A legfontosabb döntést november 5-én hozzák meg az amerikaiak - utalt az USA elnökválasztására.

Megosztás

Ukrán háború

A NATO hozzáállása kezd változni Gulyás Gergely értékelése szerint. Ukrajna oldalán a gyakorlatban is bevonódik ebbe a háborúba, egy misszió keretében, 100 millió dolláros alapon keresztül. Katonai kiképzés valósul meg. Az az éles határ, hogy nem lépnek be NATO-katonák Ukrajna területére, kezd elmosódni - mondat.

A háborús láz a brüsszeli bürokratákról átterjedt a NATO-ra és NATO-parancsnokokra is - fogalmazott. A NATO-ra a magyar kormány védelmi szövetségként tekint.

Megosztás

Érkeznek a kormány nagy bejelentései

Jelentős figyelem fogja övezni a csütörtök 11 órakor kezdődő Kormányinfót, amelyről a Portfolio élőben számol be folyamatosan frissülő cikkében. A legutóbbi hasonló esemény óta ugyanis két hónap telt el, azóta felpörögtek idehaza a belpolitikai és közéleti fejlemények, valamint két másik kormánytag is jelen lesz az eseményen.

Nagy István minden bizonnyal a keddi Magyar Közlönyben kihirdetett több, agrártámogatással kapcsolatos miniszteri rendelet részleteit ismerteti. A befektetők részéről viszont még nagyobb figyelem kísérheti Varga Mihály jelenlétét és mondatait.

Nagyon valószínű, hogy a 2024-es és 2025-ös költségvetéssel kapcsolatban tesz bejelentéseket a pénzügyminiszter, ugyanis legutóbb tavaly májusban volt hasonlóképp ezen a sajtóeseményen, akkor a készülő 2024-es költségvetésről árult el részleteket, most pedig szintén rengeteg aktuális, és egyelőre megválaszolatlan kérdés lebeg a büdzséfolyamatok felett.

  • Mikor nyújtja be a kormány a 2024-es módosított költségvetést, mennyiben írja át a főbb makrogazdasági számokat és hogyan vezeti át azokat (kiadási és bevételi oldalon) a tavaly nyáron elfogadott eredeti tervezeten? Melyek lesznek azok a főbb tényezők idén, amelyek miatt újra kell szabni a büdzsét (kamatkiadások, inflációhoz kötött kiadások, nyugellátások, stb.)?
  • Az is ismert, hogy a 4,5%-os új hiánycél teljesítéséhez is pótlólagos intézkedésekre van szükség (1000-1100 milliárd forint az elcsúszás számítások szerint) még idén, kérdés, hogy ezt hogyan valósítja meg a kormány, mekkora méretű kiigazító "csomagot" jelent be?
  • A csomag mekkora részét teszi majd ki a beruházások elhalasztása, törlése, valamint egyéb kiadási tételek felülvizsgálata? Önmagában elegendő lesz-e ez a jelenlegi információk szerint idén kibontakozó 1000-1100 milliárd forintos költségvetési elcsúszás kezeléséhez?
  • Hogyan alakulhat a magasabb hiány mellett az idei adósságpálya és az államadósság devizarészaránya?
  • Egy ilyen bizonytalan költségvetési helyzetben mi lesz a 2025-ös költségvetés benyújtásával, amit eredetileg a kormány áprilisra ígért, tartva magát a hosszú évek óta tartó gyakorlatához, a költségvetés korai elfogadásához, melynek - mára nyilvánvalóvá vált - több hátránya van, mint előnye.

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter (b-j) érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 11-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Montenegro Nemetorszag EU csatlakozas