Zsiday Viktor: Nem biztos, hogy lesz még kamatcsökkentés
Gazdaság

Zsiday Viktor: Nem biztos, hogy lesz még kamatcsökkentés

Portfolio
"Nagy kérdés, hogy egyáltalán vághat-e még kamatot az MNB, ha valóban el akarja érni céljait" - mondja Zsiday Viktor. A befektetési szakértő szerint az infláció belső komponensei és az ország magas kockázati felára miatt nincs nagy tere a további kamatcsökkentésnek.

A januári kereseti adatok arra utalnak, hogy a munkaerőpiac szűkössége miatt bőven két számjegyű lesz idén a bérek növekedése, amiből viszont következik az is, hogy az inflációs nyomás belföldi komponense erős maradhat - kezdi érvelését Zsiday.

Ezért a jegybanki inflációs cél (3%) eléréséhez az importált inflációnak kell alacsonynak, sőt negatívnak lenni. Ehhez pedig az kell, hogy a forint ne gyengüljön, de az is lehet, hogy kifejezetten nominálisan erősödő árfolyamra van szükség. Tehát ha a jegybank elszánt, akkor olyan kamatot tart fent, ami stabilizálja vagy akár erősíti is a forintot.

"A probléma azonban az, hogy a magyar kormány kül- és gazdaságpolitikája miatt a hazai kockázati prémium magas, azaz mind a belföldi, mind a külföldi szereplők magas kamatszintet várnak el azért, hogy forint-eszközöket tartsanak" - mondja Zsiday, aki szerint még a jelenlegi nyugodt tőkepiaci hangulatban is 7-8%--os hozamot várnak el a befektetők a forinteszközöktől, ennél a forward kamatok lejjebb vannak, és a pillanatnyi 8,25%-os alapkamat sincs nagyon feljebb.

Zsiday véleménye egyébként érezhetően nem áll távol a jegybankétól. Az MNB áprilistól csökkenti a kamatcsökkentések ütemét (várhatóan 50 bázispontra), emellett az év végi kamatra vonatkozó piaci várakozásokat is túlságosan alacsonynak nevezte. A jegybanki a kommunikációba teljesen bele lehet látni, hogy az év közepétől nem lesznek kamatcsökkentések Magyarországon, hacsak az infláció nem okoz kellemes meglepetés a következő hónapokban.

A befektetési szakértő véleménye annyiban még keményebb, hogy a június végére várható 6,5-7 százalékos alapkamatról is azt gondolja, hogy kevés lehet a jegybanki cél elérésére. Írásában azt is hozzáteszi, hogy ilyen gyors bérkiáramlás mellett önmagában is kérdéses, hogy elérhető-e az árstabilitás.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jerome powell fed fed