Miért ennyire drága a magyar kenyér?
Gazdaság

Miért ennyire drága a magyar kenyér?

Portfolio
Az elmúlt négy év során a kenyér ára Magyarországon majdnem háromszorosára nőtt, ezzel az ára meghaladja már az uniós átlagot is, ebben pedig már a kiskereskedelem különadóztatásának is van szerepe - számolt be a RTL. A csatorna által megkérdezett pékség szerint a béremelések miatt további áremelkedésre kell felkészülni.

Magyarországon az elmúlt négy év során majdnem háromszorosára nőtt a kenyér ára, amely jelenleg már az Európai Unió átlagát is meghaladja. Nagy István agrárminiszter szerint ennek oka, hogy korábban Magyarországon voltak a legolcsóbbak az élelmiszerek az Unióban. Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy hatásköre csak a gabonára terjed ki, ami egy vekni esetében 53 forintot tesz ki.

Raskó György agrárközgazdász szerint az állam jelentős adóbevételekre tesz szert a kenyereken: kilónként körülbelül 160 forinttal gyarapodik az államkassza. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján idén márciusban egy kilogramm fehér kenyér átlagosan 875 forintba került, míg négy évvel ezelőtt még csak 333 forint volt az ára.

Nagy István a drágulás okaként többek között a háborút és az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat említette. Kiemelte, hogy bár Magyarországon magasabbak lettek az élelmiszerárak, ez részben annak köszönhető, hogy korábban itt voltak a legalacsonyabbak az árak. Az agrárminiszter azt is hozzátette, hogy a magasabb energiaárakat is a vevők fizetik meg.

Raskó György rámutatott arra is, hogy jelentős adóteher nehezedik minden kilogramm kenyérre:

egy kiló kenyér árából a búza körülbelül 50-60 forint, az adó pedig 160-170 forint.

Az agrárközgazdász szerint a kormány nem mondhat le ezekről az adóbevételekről, főleg amikor nincs minden rendben a költségvetéssel. Van 18 százalékos áfa a kenyéren, plusz 2021 óta 4 illetve 5 százalékos felár van, amit kiskereskedelmi különadónak neveznek. Ez egy az egyben beépül a kenyér árába - magyarázta a szakember.

A Csizmadia és Társai Kft. pékségében dolgozók többsége garantált bérminimumot kap, amit tavaly december elsejével 10 százalékkal emeltek. Csizmadia Lajosné, a cég ügyvezetője elmondta, hogy eddig nem volt áremelés, de azt tervezik a közeljövőben, hogy a béremeléseket ki tudják gazdálkodni.

A sütőipari termékek árai korábban még nem érték el az uniós tagállami átlag 80 százalékát sem Magyarországon, tavaly év végén már néhány százalékkal többe került a kenyér idehaza, mint átlagosan az EU-ban.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Oláh Tibor

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból