Villámgyorsan rakják rendbe az oroszok az ukránok által megtámadott olajfinomítókat

Portfolio
Oroszországnak sikerült gyorsan helyreállítania néhány kulcsfontosságú olajfinomítót, amelyeket ukrán drónok támadtak - derült ki a Reuters számításaiból.

Ukrajna az év eleje óta fokozta az orosz energetikai infrastruktúra elleni dróntámadásokat, a világ második legnagyobb olajexportőrének néhány jelentős olajfinomítóját érte támadás, ami az olajárak emelkedését eredményezte.

Az orosz nagy finomítók elleni sikeres támadásokról nem érkezett jelentés a Taneco üzem április 2-i támadása óta. Oroszország viszont közben gyorsan javítja finomítóit, ide tartozik a Rosznyeft tulajdonában lévő Rjazan üzem, amely újra üzembe helyezte a CDU-4 és a CDU-6 olajfinomító egységeket, valamint a Kuibisev finomító, amely a CDU-4-et, a Szizsrán pedig a CDU-5-öt és a korábban karbantartás miatt leállított CDU-6-ot javítja.

A Reuters számításai szerint a teljes orosz primer olajfinomító kapacitás napi 90 500 tonnára (660 000 hordó/nap) csökkent a korábbi mintegy 123 800 tonna/nap (907 000 hordó/nap) kapacitásról.

Összességében azonban a különböző leállások és karbantartások miatt leállított orosz primer olajfinomító kapacitás összesített értéke áprilisban várhatóan 4,4 millió tonna lesz, szemben a márciusi 4,1 millió tonnával.

Az ukrajnai támadások enyhülése a világ legnagyobb energiafogyasztójának számító Egyesült Államok kritikáját követően következett be, ahol a november 5-i elnökválasztás előtt a magas üzemanyagárak kiemelt helyen szerepelnek a napirenden.

Válaszul Tom Cotton republikánus amerikai szenátornak arra a kérdésére, hogy Joe Biden kormánya miért tartja vissza az ukránokat a támadásoktól, Lloyd Austin védelmi miniszter a múlt héten a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtt azt mondta, hogy a támadások árthatnak a globális energiapiacoknak.

Természetesen ezen támadásoknak lehet visszaható hatásuk a globális energiahelyzet szempontjából, de őszintén szólva úgy gondolom, hogy Ukrajnának jobb, ha olyan taktikai és műveleti célpontokat támad, amelyek közvetlenül befolyásolhatják a jelenlegi harcot

- mondta.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF