Merkely szerint pert nyerhet a Semmelweis az EU ellen
Gazdaság

Merkely szerint pert nyerhet a Semmelweis az EU ellen

Portfolio
A Semmelweis Egyetemnek jó esélye van az EU Tanácsa elleni Erasmus-perben. Az intézmény az országos intézetek integrációjával tovább bővülhet, ami előnyös lehet az oktatási tér bővítése és az új diszciplínák bekerülése szempontjából – közölte Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Népszavának adott interjújában.

Azt is elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem alapítványi formában működése előnyökkel jár, mivel kiszámítható, hosszú távú szerződés köti az államot és az intézményt is, hogy mit, hogyan végezzenek el, és ahhoz milyen finanszírozást kell biztosítani.

„ 2030-ig van intézményfejlesztési tervünk, tehát tudjuk azt, hogy mikor, mit fogunk építeni, felújítani, mikor milyen eszközt kell beszerezni. Azt is tudjuk, hogyan bővíthetjük a vállalásainkat, hány nemzetközi, hány hazai hallgatót tudunk felvenni. Hazai hallgatóból most már 98,5 százalékon vagyunk” – fogalmazott.

Merkely szerint az egészségügyi kormányzat struktúraváltásra, erős kapacitás-koncentrációra készül, de ez nem érinti a Semmelweis Egyetemet. A hazai betegek tíz százaléka az intézményhez tartozó klinikákon gyógyul, és elemi érdeknek nevezte, hogy költséghatékonyan a legjobb ellátást kapják a betegeik.

A Richter-részvényeknek nagyon örülnek, és tulajdonképpen az egyetemet fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítvány így a gyógyszercég tulajdonosa 5,07 százalékban. Ebből a részvénycsomagból tavaly 3,9 milliárd forint jövedelme volt az egyetemnek, amit mindig fejlesztésre használnak.

Merkely Béla azt is elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem beperelte az Európai Unió Tanácsát, mert a kuratóriumban egyetlen politikus sincs, viszont van benne világhírű professzor a Mayo Klinikáról, rektor, Közép-Kelet Európa legnagyobb gyógyszergyárának vezetője, dékán és kórház főigazgató. Ennek ellenére is, az Európai Bizottság az egyetemet is kizárta az Erasmus- és Horizon-programokból, mivel általánosságban elégedetlenek a közérdekű vagyonkezelő-alapítványi rendszerrel: Brüsszel szerint az összeférhetetlenségi szabályok jogi tisztázatlansága miatt nem köthetnek velük szerződést az uniós intézmények.

Merkely szerint viszont ez jogtalan, mivel nincs politikus az alapítvány kuratóriumában, de rájuk ugyanúgy érvényes volt ez a döntés amin sokat veszítettek: számos EU projektben érintettek és több mint tízmillió eurós támogatáshoz nem jutottak hozzá szerinte.

A rektor szerint ha a pert megnyerik, akkor ezt az összeget kamatostul meg fogják kapni. Arra számít, hogy még a bírósági döntés előtt, alkut ajánlanak: „az Európai Unió Tanácsa nem fogja elviselni, hogy Dávid legyőzze Góliátot, ezért azt tippelem, hogy hamarosan döntetlent ajánlanak” – mondta a rektor.

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
hurrikán vihar Saffir-Simpson-skála