A Perzsa-öbölt és a Földközi-tengert összekötő kereskedelmi útvonal épülhet a Közel-Keleten
Gazdaság

A Perzsa-öbölt és a Földközi-tengert összekötő kereskedelmi útvonal épülhet a Közel-Keleten

MTI
|
Portfolio
Kereskedelmi kapcsolataik szorosabbra fűzése érdekében közös gazdasági folyosó létrehozásról szóló szándéknyilatkozatot írt alá Irak, Törökország, Katar és az Egyesült Arab Emírségek – jelentette be kedden Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök hivatala.

A Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői bagdadi látogatása során létrejött megállapodás egy új, az érintett országokat összekötő vasút- és úthálózat kialakítását célozza, a beruházás becsült értéke 20 milliárd dollár – tudatták.

A tervek szerint 2038-re kiépülő kereskedelmi útvonal a dél-iraki Bászra új kikötőjét köti majd össze Törökország tengeri kijáratú kereskedelmi központjaival, egyebek között a Földközi-tenger partján fekvő Mersinnel és Isztambullal.

Bászrában jelenleg a Közel-Kelet egyik legnagyobb kikötője épül Grand Fau néven, a világ leghosszabb, több mint 14 kilométer hosszú hullámtörőjével. Irak azt reméli, hogy elkészültével a kikötő az Ázsiát Európával összekötő kereskedelmi útvonalak csomópontja lesz a térségben.

A kereskedelmi beruházásokat magába foglaló szándéknyilatkozat mellett Erdogan és asz-Szudáni hétfőn országaik közötti stratégiai keretmegállapodást is aláírt Bagdadban, amely a biztonsági, az energetikai és a gazdasági együttműködést szabályozza Irak és Törökország között.

Erdogan iraki látogatása során kijelentette: úgy gondolja, hogy Irak tisztában van a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megsemmisítésének szükségességével, és megvan benne az akarat, hogy ezt megtegye – írja a Reuters.

Az 1984-ben alapított PKK Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint is terrorszervezet. Kurdok Törökországban, Szíriában, Irakban és Iránban is élnek, Erdogan ezért már régóta nemzetközi harcot is folytat az önálló kurd államért harcoló szervezettel szemben.

Törökország és Irak közös katonai műveleti központ létrehozásában is megállapodott.

Címlapkép: A török elnöki sajtószolgálat felvételén Recep Tayyip Erdogan török elnököt fogadja Necsirvan Barzani, Irak Kurdisztán régiójának elnöke az autonóm régió fővárosában, az észak-iraki Erbílben 2024. április 22-én. A török elnök több mint egy évtized után látogatott el ismét Irakba. MTI/EPA/Török elnöki sajtószolgálat/Murat Cetin Muhurdar

Kasza Elliott-tal

Hormel Foods - kereskedés

Már nem emlékszem, hogy miért figyeltem fel rá, de kb. két hónapja követem. Egy igazi osztalék arisztokrata, 58 éve emel és fizet folyamatosan, de a hozama nem túl magas. Annyi biztos, hogy a ch

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tehén influenza