A kormány több termék eladását korlátozza, változnak a jótállási szabályok
Gazdaság

A kormány több termék eladását korlátozza, változnak a jótállási szabályok

Portfolio
A Magyar Közlönyben megjelent a kormány több fogyasztóvédelemmel összefüggő rendeletének módosítása. A változások érintik a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállási kötelezettség időtartamát. Emellett nagyon korlátozzák majd a szexualitással kapcsolatos termékeket is. Szigorodnak a gyerekvédelmi törvények is a Fidesz-KDNP javaslata szerint – írja a 24.hu.

A jövőben a 10 000 forint és 250 000 forint közötti eladási ár esetén két év, 250 000 forint felett pedig három év lesz a kötelező jótállási idő. Ha ez alatt a fogyasztási cikket háromszor megjavították, mégis elromlik, azt kötelesek nyolc napon belül kicserélni. Ha erre nincs lehetőség, a vállalkozás köteles a jótállási jegyen, ennek hiányában a fogyasztó által bemutatott, a fogyasztási cikk ellenértékének megfizetését igazoló bizonylaton vagy számlán feltüntetett vételárat nyolc napon belül a fogyasztó részére visszatéríteni.

Jön a bővített LMBTQ-termékes korlátozás

A kormány tervei szerint októbertől a csomagküldő kereskedelemben figyelmeztetni kell az olyan gyermekeknek szóló termékre, amely megjeleníti, illetve népszerűsíti a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást, vagy a szexualitás közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan ábrázolja.

Az ilyet a neten csak úgy lehetne forgalmazni, ha az adatlapján jól láthatóan elhelyeznek egy figyelmzetetést (Érzékeny tartalom!).

Bővül a korlátozott termékek köre is. A szöveg szerint „azt a gyermekeknek szóló terméket, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.”

Mindez lényegében azt jelenti, hogy a szexshopok kirakatában sem lehet semmilyen termék majd a templomok és iskolák közelében. Továbbá a lap szerint akár a szivárványos legókészletek és esernyők is veszélybe kerülhetnek – bár ez puszta találgatás.

A Fidesz-KDNP egyébként benyújtott két újabb, gyermekvédelemhez kapcsolódó törvényjavaslatot is a lap szerint: Kocsis Máté frakcióvezető azokból azt emelte ki, hogy szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések, például nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt, valamint pedofil-adatbázisba kerülnek azok is, akik külföldön követik el bűncselekményt. Továbbá 2 év börtönt is kaphat az a gyermekekkel foglalkozó szakember, aki nem jelzi, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

A kormánypártok külön jogszabályban korlátoznák a gyermekek védelme érdekében az internetes pornográf tartalmak elérhetőségét is, így egyszerűbben lenne majd jelenteni és eltávolíttatni az érzékeny tartalmakat.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Tanfolyamot milliókért?

Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most \"csak\" 350 ezer forint a szokásos 700 ezer forint helyett. Persze ez csak az első része, a teljes tanfolya

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
london egyesült királyság